Znakovi da je lubenica zrela i sočna!

Tajna neretvanske lubenice je u bočatoj vodi koja je idealna za sve voće i povrće koje tamo uspijeva. Sočnu i zrelu prepoznat ćete po žutom ‘trbuhu’, kažu nam uzgajivači.

Prve lubenice u dolini Neretve su brali početkom jula, sad su krenule kasnije sorte. Porodica Kapović iz Opuzena ove je godine zasadila lubenice na 15 hektara. Otac Jure i sin Marin očekuju urod od oko 750 tona lubenice. Constelation, fantasy, mirsini, samantha i early (rana) samantha su sorte koje se najviše sade.

– Tajna neretvanske lubenice je u bočatoj vodi koja je idealna za sve voće i povrće koje ovdje uspijeva – priča Marin, koji se prošle sedmice sa porodicom iz Zagreba vratio u Opuzen kako bi bio desna ruka ocu Juri. 

– U Zagrebu sam završio školu i nije bilo smisla živjeti gore kad je ovo raj na zemlji. Ovo je mukotrpan posao, ali isplati se – priča mlađi Kapović “otvarajući” dozreli plod sorte mirsini kojih je ove godine najviše. Kaže kako se ni s jednom sortom iz doline Neretve ne može pogriješiti, a savjetuje i kako otkriti koja je lubenica zrela.

Birajte onu žućkastog trbuha, dijela na kojemu leži na tlu, i onu koja ima više bijelih nego zelenih pruga. Te su zrele i slatke – kaže.

Na početku sezone naveliko su lubenice prodavali po dvije kune kilogram. Sad dobiju kunu i to je malo, ali prodavati moraju. Daju ih velikim otkupnim centrima, nešto prodaju na zelenim tržnicama i lično. Sa dvije kune, kažu, nešto se zaradi, a kad cijena padne, posluje se s pozitivnom nulom. Jure sve radi sam i zato ima neke računice. Kad bi kupovao gotove sadnice, teško bi bilo zarade. 

– Neko će reći da je to težak život, ali ja ga volim – poručuje Marin, ekonomist i finansijer, kojem je poljoprivreda u srcu i duši te dodaje:   – Više stari nije sam, sad idemo zajedno!

Kao i ostale neretvanske poljoprivrednike, muči ih neriješeno vlasništvo zemlje. Država bi im trebala dati zemlju u zakup na 25 godina kako bi mogli tražiti novac evropskih fondova.

OVO JE PET SORTI KOJE SE UZGAJAJU U DOLINI NERETVE: 

1. FANTASY Duguljaste su i meso im nije jarko crveno, nego blijedo ružičaste boje. Može imati i više od 15 kilograma.

2. MIRSINI Duguljaste su i imaju jako crveno meso. Zreli plod teži između osam i 12 kilograma. Ima ‘meso’ s puno šećera.

3. CONSTELLATION Oblik je ovalan, pruge su svijetlozelene, a kora tanka, ali tvrda. Meso je tamnocrveno i sočno. Teži do 14 kilograma.

4. SAMANTHA Ovalnog je oblika i ima tamnozelene pruge. Može narasti i više od 15 kilograma. Dobro podnosi transport.

5. BOSTANA Okruglog je do blago ovalnog oblika, ima tamnozelene pruge na kori. Plod ima između šest i devet kilograma. Lubenice su zdravo ljetno osvježenje jer sadrže više od 90 posto vode te obiluju vrijednim vitaminima i mineralima važnima za normalno funkcioniranje organizma na visokim ljetnim vrućinama.   

Izvor: 24 sata

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.