DUŽE RMBAČIMO ZA DRŽAVU: Prosječna zaposlena osoba od danas radi za sebe u ovoj godini

Prema kalkulatoru Moj porez , danas se može obilježiti kao Dan poreske slobode za prosječnu zaposlenu osobu u BiH. Prosječna osoba u BiH ove godine radila je 205 dana za otplatu poreza, što je 8 dana više nego 2018. godine, i 13 dana više nego 2017. godine. 

Dakle, osoba sa prosječnim primanjima i potrošačkim navikama ove godine je uplatila više poreza u odnosu na prošlu godinu. Konkretno, ove godine u Federaciji je po osnovu rada i potrošnje prosječna osoba uplatila 10.190 KM, u odnosu na 9.800KM prošle godine. U Republici Srpskoj je po istom osnovu prosječna osoba ove godine uplatila 8.550KM, u odnosu na 8.350KM prošle godine. Ovaj rast se može pripisati rastu prosječnih plata u oba entiteta, te promjeni potrošačkih cijena i navika građana. 

U odnosu na to šta se jeste promijenilo u poreskoj politici u BiH, mnogo je značajnije istaći šta se nije promijenilo.

Naime, vlasti u BiH su se reformskim dokumentima još prije četiri godine obavezale da će promjene u poreskoj politici dovesti do toga da se poresko opterećenje prebaci sa rada na potrošnju. Međutim, do današnjeg dana nije se desilo očekivano smanjenje doprinosa za socijalno osiguranje u FBiH, odnosno poresko rasterećenje radničkih primanja. S druge strane, u RS je došlo do poreskog rasterećenja plata kroz povećanje neoporezivog dijela dohotka sa 200KM na 500KM u 2018. godini, te kroz donošenje Zakona o podsticajima u privredi RS koji je stupio na snagu u julu 2019. godine, a koji definiše uslove, korisnike i postupak za ostvarenje prava na podsticaje za povećanje radničkih plata. U skladu sa trendom iz prethodnih godina, nastavilo se povećanje oporezivanje potrošnje, pa su tako 1. januara 2019. godine povećane akcize na duvan.

E.P. BUKA

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.