Ni veća prosječna plata ne može pokriti troškove života u RS

Ovo je samo statistika. Ljudi uglavnom žive sa mnogo manje novca od onog što statistika predviđa, a kako to uspijevaju to samo oni znaju.

Prosječna mjesečna neto plata zaposlenih u Republici Srpskoj u junu je iznosila 910 KM i nominalno je veća za 0,8 odsto u odnosu na maj, dok je u odnosu na jun prošle godine nominalno veća za 7,1 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Najviša prosječna neto plata isplaćena u junu bila je u području finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja i iznosila je 1.404 KM, dok je najniža prosječna neto plata u junu isplaćena u području umjetnost, zabava i rekreacija u iznosu od 625 KM, saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

U junu je, u odnosu na juni prošle godine, nominalni rast plate nakon oporezivanja zabilježen u svih 19 područja, od čega najviše u područjima administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 19,3 odsto, poslovanje nekretninama 18,5 odsto i ostale uslužne djelatnosti 14,4 odsto.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena u junu, u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku su niže za 0,6 odsto, dok su na godišnjem nivou u prosjeku više za 0,3 odsto.

Najveći rast cijena u junu, u odnosu na isti mjesec prethodne godine, zabilježen je u oblasti stanovanje od 3,7 odsto usljed viših cijena u grupama plin od 11,6 odsto i čvrsta goriva od 8,1 odsto.

U oblasti alkoholna pića i duvan zabilježen je rast od 3,2 odsto zbog viših cijena u grupi duvan od 4,5 odsto i žestoka alkoholna pića od 1,2 odsto.

U oblasti rekreacija i kultura povećanje na godišnjem nivou iznosi 1,4 odsto zbog viših cijena u grupi usluge rekreacije i sporta od 3,4 odsto i u grupi novine, knjige i kancelarijski materijal od 2,6 odsto.

U oblasti zdravstvo povećanje na godišnjem nivou iznosi 1,3 odsto zbog viših cijena u grupi farmaceutski proizvodi od dva odsto.

U okviru oblasti hrana i bezalkoholna pića zabilježen je rast od 0,8 odsto usljed viših cijena u grupama hljeb i žitarice od 3,7 odsto i svježe povrće od 2,6 odsto.

Više cijene u junu u odnosu na isti mjesec lani zabilježene su i u oblasti restorani i hoteli od 0,6 odsto i u oblasti komunikacije od 0,2 odsto.

U oblastima namještaj, pokućstvo i obrazovanje cijene su u prosjeku ostale nepromijenjene, navodi se u saopštenju Republičkog zavoda za statistiku.

Najveći pad cijena u junu u odnosu na lani, zabilježen je u oblasti odjeća i obuća od 13 odsto, najviše zbog sezonskih sniženja konfekcije i obuće tokom godine, zatim u oblasti ostala dobra i usluge od 1 odsto, usljed nižih cijena u grupama osiguranje od 5,1 odsto i lični predmeti od 4,4 odsto.

Niže cijene, od 0,2 odsto, zabilježene su i u oblasti prevoz.

POTOŠAČKA KORPA

Prema posljednjim informacijama iz Saveza sindikata sindikalna potrošačka korpa za maj 2019. godine iznosila je 1894,39KM.

Što se tiče troškova najviše novca odlazi na prehranu 709,17, stanovanje i komunalne usluge 568,63, tekuće održavanje domaćinstva    iznosi 106,48 KM. Odjeća i obuća koštaju 137,46 KM, higijena i njega zdravlja 89,77, prevoz  200,23, a obrazovanje i kultura   82,65.

Ukoliko uzmemo da dvije odrasle osobe imaju dvije prosječne plate njihova primanja iznose 1.820 KM, i opet im nedostaje nekih 70 KM da pokriju osnovne troškove života. Problem je što mnoge porodice koje žive kod nas nemaju te dvije prosječne plate, rade na minimalci i o načinima kako oni preživljavaju mogu se napisati priručnici za opstanak.

Maja Isović Dobrijević – Buka

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.