Jedno je gledati na Jugoslaviju sa Terazija a drugo sa Leotara

O ljudima koji su rođeni u Hercegovini govori se da su jakog karaktera, rečiti i skloni usmenom i pisanom kazivanju koje prenose kroz generacije. Predstavljamo jednog Hercegovca i njegovo delo – profesora Blagoja Babića.

Booking.com

Kad pun mesec zablista na vedrom nebu, možda nema zemlje lepše od Hercegovine, i kamenje počne da zrači blagošću, napisao je profesor Blagoje Simov Babić, koga, pre svega, znamo po naučnim i stručnim radovima, u drugoj knjizi posvećenoj svom rodnom kraju, neobičnog naziva „Rasipna zemlja štedljivog naroda“.

„Jer je ona rasula svoje najveće bogatstvo  to su ljudi. Samo da napomenem, Hercegovina, uključujući staru Hercegovinu dala je svetog Vasilija Ostroškog, Vuka Karadžića, sve tri srpske dinastije – i Petroviće i Obrenoviće i Karađorđeviće, pa Jovana Cvijića, Desanku Maksimović i Miru Alečković, čak i čučuk-Stanu“, kaže Babić, autor knjige. 

Prema njegovim rečima, kada bi se popisali svi uspešni Hercegovci u rasejanju bila bi to knjiga deblja od telefonskog imenika.

Odgovarajući na pitanje kakava je struktura njegovih knjiga, Babić je rekao da nije mogao da odoli toj hercegovačkoj naslednoj sklonosti ka pripovedanju, tako da sve što je napisao je bilo priča po priča. Kaže da je nastojao da sve te priče imaju jednu zajedničku nit i da na kraju čine jednu celinu kao knjiga.

Smatra da su Dinarci inteligentni i uporni, a kada se spoje te dve vrline mogu da jednako ispadnu na dobro i na zlo.

„Glavna pobuda za ove knjige je prvo da su podele glavni izvor naših nesreća i drugo, da treba voditi računa da se građanski rat nikada potpuno ne završava“, rekao je Babić. 

Svedočenje o stradanju obe Jugoslavije 

Babići su u Hercegovini nastanjeni 700 godina. Njihov izdanak Blagoje, sa 11 godina je prvi put napustio zavičaj radi školovanja. Tako je u prvu knjigu „Pohod crvenog lapisa“ utkao svoja iskustva, i kao naučni savetnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu, dao lično svedočenje o stradanju obe Jugoslavije.

„Jedno je gledati na Jugoslaviju sa Terazija a drugo sa Leotara. Jugoslavija je bila jedini period u kome su svi Srbi, svi Hrvati i svi Bošnjaci živeli u jednoj državi. I ako je iko imao interesa da je čuva to su ta tri naroda. Prema tome, sa tog stanovišta, Jugoslavija je po mojoj oceni bila veličanstveni projekat“, kaže prof Babić.

Odgovarajući na pitanje zašto je propala, Babić kaže da je na to odgovorio čuveni francuski sociolog Edgar Moren – jednostavno Jugoslaviji nije ostavljeno istorijsko vreme za unutrašnju konsolidaciju. 

Babić, koji priprema trilogiju, kaže da ima tri postojbine – a to su Hercegovina, Jugoslavija i Srbija.

„Dvema sam se odužio jer sam napisao dve knjige, a treću sam dužan Srbiji jer u njoj sam se školovao, Srbija je u svetu neizvesnosti“, istakao je Babić.

Autor knjige podseća da je Ivo Andrić rekao – kad sretneš Hercegovca, zastani i saslušaj ga, jer ćeš imati novu priču.

Izvor: Jasminka Simić / RTS

1 Komentar

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Anti-SPAM Test *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.