Slovenija zabranjuje saobraćajne kamere

Policija u Sloveniji ubuduće neće smjeti da snima registarske tablice vozača koji naprave prekršaj, odlučio je Ustavni sud te države.

Booking.com

Naime, sudije su procjenile da je snimanje registarskih tablica udar na privatnost i da se time povređuje pravo na zaštitu ličnih podataka. 

Sud je poništio dio Zakona o policijskim ovlašćenjima koji je omogućio uvođenje specijalnih kamera i ostalog tehničkog pribora za identifikaciju registarskih tablica. 

Sve je pokrenuo javni pravobranilac koji je i zatražio stav Ustavnog suda, nakon burnih reakcija u Sloveniji zbog namere policije da kažnjava vozače nakon što prekršiocima snime registarske tablice. 

Vlada je koristila argument da policijski službenici neće i ne mogu da snimaju lica i da će kamere biti korišćene samo u policijskim vozilima, a ne postavljene i na mjesta uz puteve. U međuvremenu je slovenačka policija već nabavila opremu i sada je pitanje šta će biti s njom.

Autor: Glas Istre

1 Komentar

  1. „U međuvremenu je slovenačka policija već nabavila opremu i sada je pitanje šta će biti s njom.“ pa to je bar lako prodaće je Prointeru a oni našoj policiji po desetosrukim cijenama

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Anti-SPAM Test *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.