Slovenija zabranjuje saobraćajne kamere

Policija u Sloveniji ubuduće neće smjeti da snima registarske tablice vozača koji naprave prekršaj, odlučio je Ustavni sud te države.

Naime, sudije su procjenile da je snimanje registarskih tablica udar na privatnost i da se time povređuje pravo na zaštitu ličnih podataka. 

Sud je poništio dio Zakona o policijskim ovlašćenjima koji je omogućio uvođenje specijalnih kamera i ostalog tehničkog pribora za identifikaciju registarskih tablica. 

Sve je pokrenuo javni pravobranilac koji je i zatražio stav Ustavnog suda, nakon burnih reakcija u Sloveniji zbog namere policije da kažnjava vozače nakon što prekršiocima snime registarske tablice. 

Vlada je koristila argument da policijski službenici neće i ne mogu da snimaju lica i da će kamere biti korišćene samo u policijskim vozilima, a ne postavljene i na mjesta uz puteve. U međuvremenu je slovenačka policija već nabavila opremu i sada je pitanje šta će biti s njom.

Autor: Glas Istre

1 Komentar

  1. „U međuvremenu je slovenačka policija već nabavila opremu i sada je pitanje šta će biti s njom.“ pa to je bar lako prodaće je Prointeru a oni našoj policiji po desetosrukim cijenama

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Anti-SPAM Test *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.