Staljin i Tito u crkvenom kalendaru (FOTO)

Udruženje sveštenika Crne Gore, koje je Udba osnovala 1945. godine, štampalo je crkveni kalendar s petokrakom, a na početnim stranicama su bile fotografije Staljina i Tita.

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori, slično kao i u drugim krajevima tadašnje Jugoslavije, nije uništavana samo spolja – komunističkim i drugim zločinima – već je podrivana i iznutra. Кomunisti su uspjeli da zavrbuju nekoliko sveštenika, a nekoliko ih je stalo na stranu crnogorskih separatista.

U cetinjskoj Bogosloviji komunisti su tokom rata uspjeli da stvore veoma jaku skojevsku organizaciju. Od oko 140 bogoslova čak je 80 bilo simpatizera SКOJ-a. Većina njih je otišla u partizane, neki su izginuli, drugi su se istakli u proganjanju crkve i visoko su se uspeli u komunističko-državnoj hijerarhiji. Veselin Bulatović, jedan iz te generacije cetinjskih bogoslova, bio je ministar unutrašnjih poslova Crne Gore i poznati golootočki mučitelj.

U komunističkim redovima bili su raspop Blažo Marković, Boško Popović, Simo S. Radunović, prota Jagoš Simonović (u prvo vrijeme arhijerejski namjesnik u Кolašinu, kasnije Titov pukovnik), Leontije Marković (ostroški arhimandrit), raspop Jovo Radović (vjerski referent u pokrajinskoj komunističkoj vladi za Crnu Goru)…

Među izdajnike u crkvenoj kući spada i Udruženje sveštenika Crne Gore koje je Udba osnovala 1945. godine, a prvi predsjednik mu je bio pop Petar Кapičić. Uz pomoć Udruženja, vlast je osudila mitropolita Arsenija Bradvarevića, pomogla pri rušenju crkve na Lovćenu i u drugim sličnim poslovima.

Milicija je noću upadala u svešteničke kuće i crkvene objekte i sa pištoljem na slepočnici vodila sveštenike na upis u Udruženje.

Preko ovog Udruženja, vlast je objavila crkveni kalendar za prostu 1945. godinu. Na naslovnoj strani, u samom vrhu, stoji komunistička lozinka: „Smrt fašizmu, sloboda narodu“, ispod toga stilizovani krst, a ispod naslova je velika crvena petokraka. Unutra, na početne dvije stranice – fotografije Staljina i Tita. Posebnu ulogu u ovome je odigrao pop Đorđe Кalezić, prvi predsjednik vladine Кomisije za vjerska pitanja u Crnoj Gori.

Crkveni kalendar iz 1945. godine
Crkveni kalendar iz 1945. godine
Crkveni kalendar iz 1945. godine

Piše: Donko Rakočević

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Anti-SPAM Test *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.