Kada, kako i zašto ćutati… Kada ne ćutati?

Pokušajte da ne govorite u situacijama u kojima to obično činite, i shvatićete da je ćutanje moć. Dobro ga je vježbati i s vremena na vrijeme koristiti. Kada i kako?

Stavovi filozofa, naučnika, književnika… osoba posvećenih razmišljanju u samoći i tišini, postali su široko citirani. Tako, veliki persijski mislilac Rumi kaže: „Ćutanje je jezik Boga, a sve drugo je loš prevod“.

Gandijev je stav: „Govorite samo kada je to bolje od tišine“, a Mark Tven piše: „Prava riječ može da utiče na ljude, ali nema riječi koja je moćnija od ćutanja u pravom trenutku“.

Ima i drugačijih citata poznatih. Albert Ajnštajn, na primjer, kaže: „Da sam ćutao, mogao bih biti proglašen krivim za saučesništvo“.

Šta reći za stav Lua Holca, poznatog američkog pisca i motivacionog govornika – „Nikad o svojim problemima ne pričajte sa drugima… 20% sagovornika uopšte neće biti briga, a ostalih 80%… njima će biti drago što ih imate“, trvrdi on.

Stavimo ovoga puta na stranu ćutanje u meditativne svrhe, i pogledajmo šta psiholozi i stručnjaci za komunikacije savjetuju u svakodnevnom životu.

Ćutanje se preporučuje…

… Kada niste sigurni šta treba da kažete, posebno kada ste zbunjeni svojim osjećanjima. Tada je bolje sačekati da se situacija jasnije definiše – pogrešne riječi mogu da izazovu štetu, koja se teško ispravlja.

… Kada želite da „konačno kažete sve u lice“. Vjerovatno su vas preplavile jake emocije – udahnite nekoliko puta duboko i razmislite o posljedicama koje će vaše riječi izazvati.

… Kada drugi govori, posebno ako je njegova priča važna. Poštujte osobu koja vam se obraća i ostvarite iskren kontakt očima, kako bi ona dobila utisak da je pažljivo slušate. Ne morate pri tom izgovoriti ni jednu riječ.

… Za vrijeme teških pregovora ćutanje može biti najbolji saveznik. Kažite šta mislite, a zatim zaćutite i pustite sagovornika da izvuče zaključke – tako ostavljate utisak da ste uvjereni u svoje stavove i iskazujete poštovanje prema drugoj strani, dozvoljavajući da i ona kaže šta želi.

… Kada znate sigurno da savjet koji biste nekoj osobi dali – ona ne može da prihvati.

… Na poslu, kada nemate da kažete bilo šta što bi doprinijelo rješenju problema. Ćutite, pratite situaciju i učite.

… Kada ne želite da se uplićete u bespredmetnu i besmislenu raspravu drugih, kojoj se ne vidi kraj i koja nema logično rješenje.

… U situacijama tuge, kada ćete ćutanjem obično bolje izraziti svoja osjećanja i saučešće nego riječima.

Ćutanje se ne preporučuje…

… Kada vas pitaju za mišljenje, kako bi ga ocijenili i vrednovali.

… Kada vaše misli i emocije u potpunosti odražavaju vaš stav i želite da ga drugi čuju.

… Ukoliko mislite da imate nešto vrijedno da kažete, što će popraviti odnose i riješiti problem u bilo kojoj situaciji.

Nemojte ćutati kada bi to značilo, kako reče Ajštajn, saučesništvo u lošem djelu; ni kada ste jedini u prilici da govorite u ime drugoga, kojem je to pravo uskraćeno, a svojim riječima ga možete zaštititi…

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Anti-SPAM Test *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.