Da li je vaše dijete dostupno pedofilima na Instagramu?

Svi uživamo u tome da smo viđeni i zapaženi, ali nisu svi posmatrači jednaki. Dijeljenje ličnih informacija na društvenim mrežama može biti zabavno, ali i itekako opasno, tim više ako su u pitanju djeca ili tinejdžeri. I da, znamo da je ovo možda nešto o čemu ste razmišljali i ranije, ali ova tema je bezupitno uvijek relevantna. Ilustrativan primjer intime podijeljene na Instagramu, ali i njenih različitih implikacija donosi nam Srđan Kukolj.

O internet pedofiliji mnogi su vjerovatno dosta već čitali. Međutim, primjetio sam da većina ne razumije o čemu se tu radi pa evo da ukratko izdvojimo primjer kako se može doći do srca jednog maloljetnika.

Dakle, na Instagramu sam naišao na fotografiju…

… koja aludira na oralni seks, međutim kada pogledate u komentarima ispod te fotografije možete vidjeti kratku online konverzaciju…

… između dva maloljetna lica.

Uz sve već navedeno vam se nudi ekstra dodatak tj. kada izaberete opciju ‘contact’ na profilima ispisuju vam se njihove email adrese i brojevi telefona (opcija koju instragram nudi kada odlučite vaš lični profil pretvoriti u poslovni – inače poplarno među korisnicima instragrama radi dobijanja više pažnje, da ne kažem lajkova). U opisu njenog profila je označeno ime njegovog profila uz emotikon srca, na njegovom profilu na isti način je srce upućeno njoj.

Informacije o definiciji ‘hooo’ i emotikonu koji se stidljivo smiješka nisu potrebne, jasno nam je o čemu je riječ.

Ja vam neću držati predavanje zašto djeca ne trebaju imati pristup digitalnim komunikacijama poput facebooka, instagrama, tvitera i sl, ili još gore dejting aplikacijama.

Od izjave ”moja djeca imaju facebook i instragram, jer imaju i njihovi prijatelji” mi se diže kosa na glavi, jer pored njihovih prijatelja iz stvarnog života postoje i online prijatelji, hm?

O tome da djeca na ovaj način imaju pristup pornografskom sadržaju neću trošiti riječi.

Za one neupućene, instagram je aplikacija sa najvećim prometom informacija što nam govori da ima i najveći broj korisnika, možete kupiti droge, seks, auto, fen za kosu, umjetničku sliku, ali i fotografije na kojima se nalaze tijela maloljetnih lica bez odjeće, da ne kažem ‘vaše’ djece.

Vjerujem da će me većina poslati u pakao jer sam objavio fotografije maloljetnih lica bez dozvole njihovih roditelja ali svako svoju ciglu u džepu nosi, no međutim njihovi profili su ‘javni’ što znači da ja ovo mogu uraditi tj. zloupotrijebiti.

Piše: Srđan Kukolj, izvor: LOLA

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Anti-SPAM Test *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.