Krađa beba – jedna beba 10, blizanci 15 hiljada maraka

Marko Ivić, njemački državljanin porijeklom iz Jugoslavije, poslije 31 godinu otkrio je šokantne podatke, tvrdeći da je 1988. godine došao u Srbiju da usvoji dijete, a iz KBC Zvezdara su mu nudili da je kupi za 10.000 maraka, odnosno 15.000 za blizance.

Naime, Ivić i njegova supruga Ana ne mogu da imaju djecu, pa su odlučili da usvoje bebu ili blizance iz ovih krajeva. U Bugojnu se 1988. godine susreo sa izvijesnim pravnikom Draganom, za koga se pričalo da sređuje usvajanje djece preko veze.

– On me je sve ispitao – čim se bavim, kako izgleda moja žena… Na kraju je rekao: „U Beogradu imaš da biraš, ali da bi usvojio bebu treba ti 10.000 maraka“. Odgovorio sam da će on od mene dobiti hiljadu maraka ako usvojim bebu, ali ako budu blizanci, a jedno od njih žensko, dobiće dvije hiljade. Uvjeravao me je da nema problema, da on radi u Beogradu i zna čovjeka, da budem bez brige – započinje svoju ispovijest Marko.

Sljedeći put su se vidjeli 22. jula 1988. godine.

– Mislio sam da idemo u sirotište, ali onda smo se zaustavili ispred bolnice. Tu sam se malo zbunio, ali opet sam mislilo da je možda sirotište tu blizu – kaže Marko.

Dragan je prvo na nekoliko minuta ušao u bolnicu, dok ga je Marko čekao ispred. Potom se vratio po Ivića i uveo ga u kancelariju jednog ljekara.

– Ostao sam sam sa doktorom i on je počeo da me ispituje o svemu. Potom mi je rekao da beba košta 10.000, a blizanci 15.000 maraka – iste cijene koje je spomenuo Dragan. Govorio je kako je on humanista, kako je riječ o bebama koje rađaju studentkinje iz provincije, koje ne mogu da se udaju, ali ni da se vrate kući sa stomakom. One daju bebe na usvajanje, a onda se djeca vuku po domovima, čekajući ko zna koliko dugo roditelje. Rekao mi je da i novac koji ja dajem njemu na ruke dalje ide za nezbrinutu djecu. Shvatite, nije mi bilo čudno što traži novac, jer je korupcija bila opšta stvar u bivšoj zemlji. Nisi mogao kod doktora, ako mu ne daš novac. Zato sam vjerovao i Draganu da će preko veze srediti da mi brže usvojimo dijete.

Sumnja se ipak pojavila kada je shvatio da ovo neće biti klasično usvojenje, odnosno da će u papirima dijete biti zavedeno kao da ga je rodila njegova žena, nudeći mu tri opcije – da odmah uzme bebu, da se vrati sa ženom pa da ga uzmu, ili da slažu da je njegova supruga trudna pa da se vrate za 9 mjeseci.

Kako dalje tvrdi, kada je ljekaru pokazao sliku svoje žene, sestra mu je donijela mantil i uputili su se u odjeljenje gdje su ležale porodilje.

– Rekao mi je da stavim ruku na krevet žene koja otprilike liči na moju ženu. Krenuli smo na prvi ili drugi sprat. Susreli smo neke sestre koje su pozdravljale doktora sa mnogo poštovanja, čime sam shvatio da nije riječ o bilo kome. U jednoj od soba vidio sam djevojku koja stvarno liči na moju ženu. Stavio sam ruku na krevet. Nakon toga odveo me je u bebi boks. Zaustavio sam se kod jedne bebe, privukle me njene duge trepavice. Bila je anđeo i ja sam mu to rekao. Odgovorio mi je da je to baš beba porodilje na čiji sam krevet stavio ruku. No onda mi je rekao: „Iviću, biraj“. I tu sam se zaustavio. Kako da biram bebu, šta ako hoću neku drugu iz tog boksa? Nije tu samo porodilište od studentkinja, porođaju se tu i udate žene – opisuje svoje čuđenje Marko.

Međutim, kada mu je rekao da bira, Marku je to bilo previše sumnjivo, te se vratio u Njemačku kod supruge i sve joj ispričao.

– Rekla mi je da pustim sve to, da nešto očito nije kako treba. A kada je još došlo do rata, sve mi se to smučilo. Pomirili smo se sa sudbinom. Lijepo živimo, 41 godina braka i još smo zaljubljeni – priča Marko.

U saradnji sa predstavnicama dva udruženja roditelja nestalih beba, Anom Pejić i Milenom Janković, Marko Ivić se provozao Beogradom i pokazao koja je bolnica u pitanju. Kako on tvrdi do pokušaja trgovine ljudima došlo je u Kliničko-bolničkom centru Zvezdara.

Marko je nedavno na televiziji gledao prilog o krađi beba i shvatio da je umalo učestvovao u tom zločinu.

– Kada sam prepoznao svoju priču, šokirao sam se. Da sam to učinio, da znam da neka majka još plače za tim djetetom… Kako bih ja 30 godina hranio to dijete, a kupio sam ga od lopova? Nikada sebi ne bih mogao da oprostim da budem u tom kolu. Ali tvrdim da je taj doktor meni rekao da biram. Bio sam kupac, ali Bog me sačuvao da ne kupim, jer me ono „biraj“ odvratilo – kaže on.

(Kurir.rs)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Anti-SPAM Test *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.