Neoliberalizam objašnjen djeci ili vaše pravo je da uvijek odaberete pogrešan put

Кao što sam više puta do sada objasnio, „neoliberalizam“ je izraz koji se pogrešno koristi za difamaciju i devalvaciju ideala „sloboda, jednakost, bratstvo“, mnogo bolji i umješniji bi bio izraz kriptoliberalizam. Ali ovaj iz naslova se odomaćio, hiljadu puta ponovljena laž postaje istina i tu lijeka nema…

Međutim, sama priroda lažnog liberalizma nije sloboda već eksploatacija koju vlasnici dobara, ideja, autorskih prava sprovode nad neupućenim masama. Te mase bilo bi pogrešno nazivati građanima, jer oni to nisu. Građanstvo podrazumijeva odgovornost prema sebi, povezanim licima, zajednici, čovječanstvu – rulja to jednostavno ne posjeduje. „Široke narodne mase“ najbolje opisuje otomanska filozofija koja poučava da „hairli insan“ jedino mora da brine o tome da uvijek ima „u se, na se i poda se“, to je sva mudrost, a o svemu ostalom brigu vodi elita.

Nije bez osnova tvrdnja da je upravo filozofiranje na ovaj način krivo za to što smo ovakvi nikakvi, od najljepšeg mjesta na zemaljskoj kugli napravili smo prćiju kojom vlada neostvareni huligan, gdje su VIP osobe učesnici rijaliti programa, a doktorske titule mogu da se kupe na berzi diploma…

Jer naše vjeruju je sve suprotno od ideje Prosvetiteljstva, a UNSPS (u se’, na se’ i poda se’) potpuno divergentno idealu SJB (sloboda, jednakost, bratstvo) koje su za svoju nacionalnu bazu preuzele sve uspješne nacije hrišćanskog dijela sveta. Dakle, mi, nekakvi Hrišćani, pokušavamo da funkcionišemo po muslimanskim načelima u čijem osnovu stoji da je svačija sudbina zapisana (određena od više sile), pa zbog toga nema smisla (a vjerovatno je i bogoneugodno) kurobecati se i koprcati, već UseNaseIPodase i čekaj dan kada će ti biti presuđeno da li si život na dunjaluku proveo u skladu sa imanom pa ćeš u dženet među hurije, ili u džehenem među ćafire da te do kraja vremena hrane krmetinom.

Mehanizam porobljavanja i pljačke koje „uspješne nacije hrišćanskog dijela svijeta“ koriste da bi kolonizovale društva kojima se vlada po načelu UseNaseIPodase najbolje je objasnio i šestogodišnjacima je razumljivo, sistematizovao je iznio bosanski publicista Vladimir Lah . Dakle…

Jedna porodica je proizvodila i prodavala cipele.
To je bila velika porodica od 60 ljudi.
Njih 50 je pravilo cipele, a 10 prodavalo.
Imali su dobru maržu. 40% prosječno.

Jednog dana došli su im stranci i ponudili cipele 20% jeftinije, da prodaju kao dodatni asortiman. Marža na tim cipelama bi bila 50%, a one bi i dalje bila jeftinija od domaće proizvodnje. Kvalitet nije bio isti, ali u siromašnom selu kao što je bilo naše ciena je bila važna.

Šta se onda dogodilo?

Umjesto 50.000 komada domaće proizvodnje, sada se proizvodilo 20.000 komada, a 30.000 komada se uvozilo. Cijena koštanja domaćih cipela je porasla i zbog manjih nabavki sirovina, kao i zbog nepopunjenih kapaciteta pogona. Budući da su u fabrici svi bili porodica, niko nije htio nikoga da otpusti.

Stranci su još malo spustili cijenu i zarada na uvoznim cipelama se povećavala, a na domaćim smanjivala.

U trećoj godini prodavalo se 45.000 stranih i 5.000 domaćih cipela.
Porodica je bila prinuđena da zatvori pogon zbog gubitaka. Pristali su da strancu prodaju firmu za 1 evro. Selo tj. lokalna samouprava, da bi pomoglo porodici, pristalo je da na sebe preuzme dugove.

Iduće godine, stranci su podigli cijenu cipela koje se više nisu pravile od kože, nego od skaja. Prave kožne cipele bilo je nemoguće kupiti.

Proizvođač mlijeka koji je prodavao kožu za cipele bio je prinuđen da podigne cijenu mlijeka da nadomjesti manjak zarade na koži.

Stranci su počeli da uvoze mlijeko jeftinije od domaćeg. Proizvođač mlijeka je prodao krave i postao uvoznik mlijeka. To mlijeko je bilo jeftinije od drugih i svi ostali proizvođači su prodali svoje krave, jer im se nije isplatilo da proizvode mlijeko. Iduće godine mlijeko je poskupjelo.

Trave je bilo dovoljno jer nije bilo dovoljno krava. Nije se više đubrila.
Proizvođač NPK đubriva morao je otpustiti višak radnika, ali zbog predimenzionisanih kapaciteta samih pogona, pri ovom obimu cijena koštanja, proizvoda je bila prevelika.

Stranci su počeli da uvoze jeftinije đubrivo. Obim proizvodnje je još pao, fabrika je ređala gubitke i morala je da se zatvori. Stranci su ponudili da je kupe za 1 evro.

Lokalna samouprava je pomogla i preuzela postojeće dugove.
Stranci su fabriku zatvorili i otpustili radnike. Zadržali su monopol na uvoz đubriva, ali to je u tom trenutku bilo jako povoljno za nas, jer fabrika nije pravila gubitke, a i đubrivo je bilo jeftinije. Iduće godine đubrivo je poskupjelo, al nismo mogli da biramo.

Nestalo je cipela, mlijeka, krava i đubriva.

Nismo znali šta da radimo, pa smo platili strane savjetnike, koji su izračunali da je situacija lošija nego ranije i da sada uz fabrike moramo da damo i subvencije. Nismo imali para da damo subvencije.

Stranci su nam pozajmili pare da im platimo da nam uzmu fabrike. Sa kamatom.

‘ALAL NAM PAMET!

Piše: Dragoslav Pavkov

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Anti-SPAM Test *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.