Kako je Pupin predvidio upotrebu bežičnih telefona

Američki list Njujork Tajms 28. januara 1915. godine objavio je tekst o viziji našeg naučnika Mihajla Pupina o bežičnoj telefoniji.

“Bežični telefon će se koristiti za razgovore na vrlo velikim rastojanjima u razumno bliskoj budućnosti, smatra dr Mihajlo Pupin sa Univerziteta Кolumbija, čiji je izum induktivnog kalema (Pupinovog kalema, prim. prev.) omogućio, ako ništa drugo, transkontinentalno telefoniranje, kao što je prikazano u ponedeljak u kompaniji American Telephone and Telegraph. Doktor Pupin je sinoć rekao da radi na usavršavanju instrumenta za bežičnu telefoniju koji će, kako je uvjeren, učiniti mogućom komunikaciju na praktično bilo kojoj razdaljini.

To znači, prema izumitelju, da telefonski kabal ispod Atlantika o kome se već dugo raspravlja nikada neće biti položen. Mnogo prije nego što se uspostavi veza kablom ljudi će razgovarati između Njujorka i Londona bez žica, misli dr Pupin. On vjeruje, takođe, da će bežična telefonija na dugim rastojanjima zamijeniti žičanu telefoniju i na kopnu.

Ovaj pogled na razvoj telefona, ako se uzme uz izjavu Pitera Кupera Hevita od utorka da će razgovori sa Evropom uskoro biti mogući, pokazuje da naučni umovi još uvijek priznaju da je upotreba elektriciteta u povoju.

Bio sam vrlo zadovoljan – kao što sam bio i duboko ubijeđen – kad je transkontinentalna telefonska veza prikazana u ponedeljak, rekao je dr Pupin reporteru ‘Tajmsa’, „ali sledeći korak je u usavršavanju bežične telefonije prije nego u širenju žičane komunikacije. Prvo, kao što je istakao glavni inžinjer kompanije American Telephone and Telegraph, mora se uložiti više od 2.000.000 dolara da bi se ostvarila komercijalna telefonska veza između Njujorka i San Franciska. To samo po sebi razgovor preko žice na velikim rastojanjima čini pretjerano skupim.

Da bi se stvar učinila popularnom, moramo naći drugi način. Rješenje je u bežičnom prenosu. Neko ko nije upoznat sa razvojem bežičnog prenosa posljednjih godina ne može ni da sanja o koracima koji su učinjeni i samo neko ko je upoznat sa ovim napretkom može cijeniti bežičnu telefoniju kao stvar koja nije pretjerano daleka budućnost’.”

Njujork Tajms, januar 1915. godine

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Anti-SPAM Test *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.