Trebinjac prvi i jedini predstavnik BiH u CERN-u

Svoj put do najvećeg istraživačkog laboratorija na svijetu – CERN-a , pronašao je mladi Trebinjac Admir Greljo. Naime, Admir je dobitnik dvogodišnjeg ugovora na poziciji koja se godišnje dodjeljuje dvojici kandidata iz zemalja nečlanica CERN-a.

U konkurenciji od nekoliko stotina prijavljenih , angažman je dobio upravo on, te tako postaje prvi i jedini predstavnik BiH u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja.

Nakon doktorskog studija u Ljubljani, te dva postdoktorska studija u Cirihu i Majncu, 30-godišnji Admir, aplicirao je na prestižnu poziciju istraživača na CERN-u. S obzirom na veliku konkurenciju, velika očekivanja kaze nije imao, ali među stotinama prijavljenih iz raznih krajeva svijeta upravo je on izabran za novog člana CERN-a.

„Ja sam zavolio fiziku još od sedmog razreda Osnovne škole, uvijek se družim sa fizikom, razmišljam, čitam, računam, razgovaram, išao sam na takmičenja iz fizike, sve je nekako jako dobro ispalo, i mislim da je ovo poruka da se takve stvari mogu desiti, da nisu nemogće, a moram reći da sam svoje cijelo temeljno obrazovanje stekao u BiH“, kazao je Greljo.

A zaposlen je na Odsjeku za teorijsku fiziku, u najvećem laboratoriju na svijetu za fiziku elementarnih čestica, u kojem su osnovne aktivnosti eksperimentalna mjerenja, sudari visokoenergetskih čestica. Međutim u njegovom fokusu su teorijska proučavanja, te implikacije mjerenja. Svaki dan na poslu je priča nam , drugačiji i zanimljiviji.

„Od nas dolazi ideja kako mjeriti, raditi i ispitivani određene fizičke teorije, ali i razumjeti šta mjerenja znače. Zajedno s kolegama diskutujem, razgovaramo mnogo o fizici, aktuelnim problemima, također dan provodim radeći analitičke i numeričke proračune za te eksperimente, pišući naučne radove i povremeno odlazimo na konferencije gdje predstavljamo naučne rezultate“, pojasnio nam je.

Pored angažmana u CERN-u, već neko vrijeme je gostujući nastavnik na Odsjeku za fiziku, Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, a također djeluje kroz Asocijaciju za napredak nauke i tehnologije. Put do uspjeha, tvrdi, nije bio lagan, no ljubav prema fizici, konstantno učenje, i nadograđivanje razlozi su zbog kojih se Admir danas našao među svjetskom elitom fizičara. Pridružene članice CERN-a ove godine postale su Hrvatska i Srbija, no BiH spada u red nečlanica, što kako tvrdi, dodatno otežava put bh naučnika do CERN-a.

„Ukoliko bi se politički približili CERN-u nasim naučnicima bi bilo dosta lakše, ne samo fizičarima, CERN je ogroman labaratorij koji zapošljava raznorazne struke iz prirodnih i tehničkih nauka“, kazao je za N1.

Njegov poziv je fizika, te se akademskim radom planira baviti i nakon CERN-a, a sljedeći prirodan korak u njegovoj karijeri, bio bi , kaže, osnivanje vlastite istraživačke grupe.

Izvor: N1

2 KOmentara

  1. Kako je ovaj trebinjac? Jesmo li ga oćerali ili nismo?A da ga nismo oćerali mogo je birati između karijere pomoćnikovog pomoćnika dr Mika ili karijere desnog smetala lijevog beka u ekipi Ing Luja

    4
    1
  2. Trebinjski novinčizam…. Greljo trebinjac… Isto kao Džeko, a geljov most je onda GRELJOV?? Hajde zakenjčijajte malo mjeru..

    2
    2

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Anti-SPAM Test *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.