Lekcije koje treba da naučite djecu do desete godine: Svi smo jednaki, poštuj svakoga!

Biti roditelj je zaista predivno životno iskustvo, ali ono nosi i veliku odgovornost.

Vaspitanje mališana izuzetno je bitno, a da bi dijete odraslo u normalnog i pravednog čovjeka, odmalena ga treba učiti pravim stvarima. Pred vama je 10 veoma važnih lekcija koje roditelji treba da nauče djecu do njihove desete godine.

1. Ne pravi razliku među ljudima

Bez obzira na pol, godine, nacionalnost, boju kože i finansijsku situaciju, prema svakome se treba lijepo odnositi i imati poštovanja. Prema drugima se treba ponašati onako kako bismo željeli i da se oni ponašaju prema nama.

2. Nemoj se plašiti da napraviš grešku

Učenje kroz sopstvene greške je sastavni dio života, i u tome nema ništa loše. Niko na svijetu nije savršen i svi griješe, zato to ne treba doživljavati tragično, već raditi na tome da se greška ne ponovi.

3. Nemoj raditi ono što ne želiš zbog tuđeg odobravanja

Djeca često misle da je popularnost među vršnjacima jedna od najvažnijih stvari, zato čine sve kako bi je zadobili. Međutim, oni moraju znati da su stvari poput iskrenosti i poštovanja mnogo bitnije od toga i od traženja tuđeg odobrenja koje često nije važno.

4. Uvijek budi spreman da braniš sebe

Naravno da je važno poštovati druge, ali isto tako je važno braniti svoj stav i ne dozvoliti drugima da te iskorišćavaju. Dijete ne smije da se osjeća nesigurno, već da zna da se njegovo mišljenje cijeni.

5. Brini o okolini

Poštovanje prema prirodi jednako je bitno kao i poštovanje prema drugim osobama. Roditelji treba da budu primjer koji će djeca slijediti čitav svoj život. Zagađivanje okoline, lomljenje grana i uništavanje cvijeća se nikada ne smiju tolerisati.

6. Znanje je važnije od ocjena

Ovo je izuzetno važna lekcija za školarce. Djeci treba da znaju da ocjena nije uvijek odraz znanja i da je znanje mnogo bitnije od ocjena.

7. Ako nešto ne razumiješ, slobodno pitaj

Postavljanje pitanja i radoznalost treba da se podstiču od malih nogu. Uvijek je bolje postaviti pitanje ako nešto ne razumijemo nego se pretvarati da nam je sve jasno. Tako se samo uskraćuje znanje.

8. U redu je reći „ne“

Važno je da dijete zna da kaže „ne“ vršnjacima, odraslima, pa čak i roditeljima kada je taj odgovor na mjestu. Izgradnja jakog karaktera i ličnosti je bitna jer će tada djetetom biti teže manipulisati. Ova lekcija dobro će mu doći i kada odraste.

9. Roditelji ti nisu neprijatelji. Potraži njihovu pomoć

Postati prijatelj svom djetetu nimalo nije lako i postoji tanka granica između takvog prijateljstva i roditeljstva. Ali obavezno recite mališanu da vam se uvijek može povjeriti i da ćete uvek biti njegov najveći oslonac.

10. Ako se ne osjećaš dobro, reci to učiteljici

Neka djeca se boje da priđu učiteljici da bi joj rekli da se ne osjećaju dobro. Mališane je važno naučiti da je zdravlje uvijek na prvom mjestu i da to što im nije dobro nikoga neće naljutiti.

Izvor: Detinjarije.com

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.