Najčistija država na svijetu nalazi se u našem komšiluku!

U našem regionu nalazi se država koja je dobila međunardno priznanje za ekologiju i održivost.

Ujedinjene nacije su 2017. godinu proglasile za Međunarodnu godinu održivog razvoja turizma. Zemlja koja je dobila najviše bodova u svim kategorijama i time dobila titulu pobjednika je Slovenija, piše NationalGeographic.rs. 

Titula „najodrživije“ zemlje došla nakon što je utvrđeno da Slovenija ispunjava 96 od 100 indikatora održivosti. Većina visoko rangiranih zemalja imala je oko 80 zadovoljenih indikatora. 

Neki od njih su briga o okolini i klimatskim promjenama, biodiverzitet, kulturna autentičnost i druge. Ova vijest mnoge nije iznenadila zbog toga što je slovenačka prijestonica dobila titulu najzelenijeg grada Evrope 2016. godine. 

Ova nagrada je došla kao rezultat napornog rada vlade koja je uvela skup ekoloških mjera i zakona. Jedan od njih je i da se otpad mora, još u najranijim fazama, odvajati na plastični, paprini i bio-otpad. Time je osigurano da se trećina otpada proizvedenog tokom godine reciklira. 

Uvođenjem javnih bicikla, autobusa koji korsite prirodni gas i zabranom vožnje automobila po centrima većih gradova, Slovenci su uspjeli da drastično smanje emisiju štetnih gasova. Prirodni gas se takođe koristi za greijanje stambenih prostora. Podaci pokazuju da oko 500 metara kvadratnih ima po glavi svakog gradskog stanovnika. 

Još jedan od razloga zbog kojeg je Slovenija zaslužila pomenutu titulu je i činjenica da je 60 odsto teritorije Slovenije pokriveno šumom. 

Na to treba dodati i podatak da u Sloveniji postoji 20.000 vrsta životinja i biljaka koji neomtano žive u 40 nacionalnih parkova i rezervata. 

– Budite ponosni na svoju zemlju i potrudite se da svako mjesto u vašoj zemlji bude ponosno i pet godina od današnjeg dana tako što će ostati zeleno, čisto i autentično turistima – izjavio je Alber Salman na svečanoj ceremoniji dodjele nagrada.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.