VRELI POLITIČKI VIKEND – Šta Trampov specijalac donosi u Banjaluku?

Dva dana uoči dolaska zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD Metjua Palmera u Banjaluku i dalje traju nedoumice o razlozima posjete američkog zvaničnika tako visokog ranga najvećem gradu Srpske.

Dok izvori našeg portala iz diplomatskih krugova tvrde da Palmer u Banjaluku, a zatim i u Sarajevo dolazi kako bi ubrzao slanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) u Brisel, pojedini ugledni analitičari tvrde da od Palmerove posjete ne treba očekivati spektakularne rezultate, odnosno da je njegov zadatak, kako kažu, prvenstveno prikupljanje informacija koje će proslijediti američkom predsjedniku Donaldu Trampu.

„Zadatak Palmera jeste to da zvaničnike Republike Srpske pokuša ubbijediti da pristanu na aktivaciju MAP-a i slanje ANP-a u sjedište NATO u Briselu. Uzimajući u obzir američku praksu u nekim ranijim kriznim situacijama na Balkanu, nije isključeno ni to da će se Palmer u razgovorima s najvišim zvaničnicima RS koristiti metodom „štapa i šargarepe“, odnosno obećanja o američkoj pomoći u slučaju kooperativnosti srpskih političara oko daljeg približavanja BiH NATO, ili, u protivnom, priijetnji nastavkom priitisaka i uvođenja novih sankcija onima koji su protiv toga“, tvrde izvori našeg portala iz diplomatskih krugova.

Oni dodaju i to da SAD već godinama unazad svoju politiku prema BiH i Zapadnom Balkanu kreiraju na osnovu britanskih informacija, procjena i preporuka.

S druge strane, politički analitičar Dušan Janjić za Insajder tvrdi da Metju Palmer nije diplomata koji učestvuje u donošenju odluka.

„Sa Palmerom dolazi i dosta drugih ljudi. Očigledno je da on mora da prikupi mnogo informacija da bi mogao u Vašington da pošalje izvještaj o novoj situaciji poslije izbora. Tu se javila nova situacija, blokiranje formiranja vlasti, problemi sa pravosuđem, proces oko VSTS-a koji može da se izrodi u potpuni kolaps institucionalnog sistema BiH. Imate problem i sa korrupcijom, kriiminalom, sa takozvanim putem džamija, odnosno migracionima talasom. Zaista ima puno posla“, kaže Janjić.

On tvrdi da Palmer na terenu mora da provede mjesec ili dva kako bi pripremio detaljan izvještaj za donosioce odluka. 

„On sam ne donosi odluku. Palmer nije diplomata koji učestvuje u donošenju odluka, on učestvuje u pripremi odluke i prenošenju te odluke. Njegov posao je snimak stanja, sugerisanje zaključka. I to je jako važan posao. Ako on predloži zaključak da nema spremnosti da se izađe iz ove krize, onda se može početi razmatrati promjena politike SAD. Tada oni kažu – OK, sa ovim ljudima ne može da se razgovara na nivou politike, hajde da izračunamo koji nivo intervencije je potreban da se to promijeni. Oni se neće upustiti u punu intervenciju jer je dovoljno instrumenata kojima raspolažu da ne mora da dođe do orružane intervencije NATO na terenu“, ističe Janjić.

Politički analitičar Slavo Kukič takođe smatra da od predstojeće posjete visokog američkog zvaničnika Banjaluci i Sarajevu ne treba očekivati spektakularne rezultate.

„Ne očekujem nikakve efekte od Palmerove posjete iz prostog razloga što sam uvjeren kako je Milorad Dodik, uz sve njegove sklonosti političkim i taktičkim akrobacijama, ipak prešao crvenu liniju poslije koje nema povratka. Vjerujem da je on definitivno prelomio da zaštitu svog političkog digniteta i pravne sigurnosti ne traži u pravnoj državi, već u centrima moći koji nisu američki i nalaze se nešto istočnije. Od Palmerove posjete ne očekujem ništa osim slikanja, koje će Dodik ponovo iskoristiti da pokazuje mišiće“, rekao je Kukić za naš portal.

(Insajder)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Anti-SPAM Test *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.