Vukan Kovač, trebinjski bravar-kjučar iz kombija

Sparno prijepodne u Trebinju. Prolazeći kroz prelijepu pijacu krajičkom oka primjećujem jedan mali, stari kombi.

Taj interesantan prizor, kao iz nekog filma, me začudio i zaintrigirao. Prilazim kombiju i vidim da na njemu piše „Napravite rezervni ključ. Izrada ključeva, popravka brava“.

Leutar.net Vukan Kovač, trebinjski bravar-kjučar iz kombija
dav

U tom momentu shvatam da u kombiju sjedi čovjek koji popravlja ključeve i brave. Započinjem priču sa Vukanom Kovačem, vlasnikom te male putujuće zanatske radnje, po imenu Ras.

Vukan je rođen u Dubrovniku. Prije rata je u Dubrovniku završio Srednju školu učenika u privredi.

„Završio sam za tehničara klima uređaja, ali sam u školi prošao i druge prakse, među njima i bravarsku. Godinama sam radio za Hotelsko preduzeće „Dubrovnik“ – govori Vukan.

Kovač je poslije rata počeo da pravi ključeve na trebinjskoj pijaci, pod vedrim nebom. Posao ne baš jednostavan. Onda je dobio mogućnost da otvori bravarsku radnju u malom kombiju. Plaća parking mjesto.

„Sad mi je mnogo jednostavnije, a i interesantnije. Inače radim kao tehničar u Centru za informisanje Trebinje. Popravke i izrade ključeva su mi dodatak za život. Iskoristio sam svoje zanatsko znanje.

Trebinje je mali grad, ne treba puno novca da bi se moglo korektno živjeti. Ova dodatna zarada mi omogućava da sebi i porodici nešto dodatno priuštim“ – kaže Kovač

Vukan ima 17-godišnjeg sina Branislava, na koga je ponosan i koji mu sa zadovoljstvom pomaže u slobodno vrijeme.

Autor teksta Darko Udovičić

Fotografije: Darko Udovičić

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.