Draga Mašin – smatrali su je kraljicom „lakog morala“

Profesoru Miloju Vasiću dala je novac za arheološko istraživanje Viminacijuma, Branislava Nušića dovela na čeloNarodnog pozorišta, Jovanu Skerliću plaćala studije u Ženevi, finansirala list “Neven” Jove Jovanovića Zmaja, stipendirala je književnike, pomagala dječjem sirotištu i uvela velike štednje na dvoru. Bila je veliki humanista i pokrovitelj kulture, prosvete, naučnika i umjetnika.

Kraljica je, osim za književnost, pokazala i talenat za modu, dizajnirala je odjeću inspirisanu haljinama srednjovjekovnih srpskih vladarki… Sva ova djela Drage Mašin zanemarena su i zaboravljena namijernim prekrajanjem istorije i satanizacijom dinastije Obrenović.

Draga Mašin i srpski književni kritičar Bogdan Popović

Kraljica Draga Obrenović, rođena Lunjevica, udova inžinjera Mašina, bila je navodno okorjela bludnica koja je zaludjela deset godina mlađeg kralja Aleksandra i pokušala je da na srpski prijesto dovede svog brata. Ta “iskvarena žena” je skrivila massakr kraljevskog para u noći između 28. i 29. maja 1903. kad je ugašena dinastija Obrenovića…

Ovo obrazloženje je korišćeno kao opravdanje krvavog Majskog prevrata, poslije kojeg su zavjerenici na prijesto Srbije doveli Karađorđeviće. Režimska propaganda je od tada satanizovala Obrenoviće, a naročito kraljicu Dragu, koja je željela da bude spisateljica, a igrom sudbine je postala kraljica.

Draga, unuka vojvode i finansijera prvog i drugog ustanka Nikole Milićevića Lunjevice, u devetoj godini je poslata u Beograd da završi osnovnu školu, ali i “Ženski zavod”, u kojem je savladala ruski, francuski i njemački jezik. Ubrzo je skandalizovala porodicu, jer je počela da zarađuje kao novinar, prevodilac i spisateljica.

Roditelji su je vratili kući i udali za 15 godina starijeg rudarskog inžinjera Svetozara Mašina, sina dvorskog ljekara Obrenovića. On je umro od alkoholizma tri godine kasnije. Svetozarov brat, oficir i budući zavjerenik Aleksandar Mašin, kasnije je optuživao Dragu da ga je ubilla. Kao udovica, nastavila je da radi posao novinara i prevodioca i tako izdržava osiromašenu porodicu.

Njeno obrazovanje i maniri osvojili su kraljicu Nataliju Obrenović. Poslije razvoda od kralja Milana 1888, ona je povela Dragu u svoj dvorac “Sašino” u Bijaricu, kao dvorsku damu. Neočekivano, Draga je probudila strast u deset godina mlađem kraljeviću Aleksandru, koji je od malena bio pod uticajem dominantne majke i nije mario za žene.

Kralj Milan je odahnuo i odmah počeo da ugovara nevjestu za njega, njemačku princezu Šomburg-Lipe. Međutim, Aleksandar je odlučio da oženi Dragu, čime je potresao državu.

Pravu lavinu glasina o tome da je ona poslije smrti prvog muža bila “laka ženska”, širio je ministar policije i budući politički vođa zavjere Đorđe Genčić, koji je svima pokazivao dosije u kojem je bilo dvadesetak ljubavnika.

Kralj Milan, koji je poslije abdikacije u sinovljevu korist ostao samo komandant vojske, zbog najavljenog braka Aleksandara i Drage dao je ostavku i na tu funkciju i otišao u dobrovoljno izgnanstvo u Beč. Pisao je sinu da će brakom uništiti dinastiju i jadao da ga je zavela žena koja je “običan agent” ruskog dvora.

– Rusi, koji redovnim diplomatskim putem nisu mogli Milanu ništa, ruše ga pomoću milosnice njegovog sina. Aleksandar nije ni slutio o Draginim odnosima sa Rusima. Primao je kao njene lične i sasvim iskrene savjete ono što mu je ona, naučena Rusima, govorila – zapisao je Slobodan Jovanović, na osnovu razgovora sa Natalijom Obrenović.

Iako je po rođenju Ruskinja, kraljica Natalija ipak nije mogla da oprosti Dragoj što joj je otela sina, preko kojeg je pokušala da vlada poslije Milanove abdikacije. Da je Draga ruski agent, tvrdile su i austrijske diplomate u Beogradu, ali nisu smatrali da je Aleksandar pod njenom kontrolom. Naročito poslije skandalozne kraljičine lažne trudnoće, koja je izazvala ogromnu i nepovratnu štetu za Obrenoviće.

Draga Mašin i Aleksandar Obrenović

U maju 1901. godine, doktor Kole koji je doveden specijalno iz Pariza da pregleda kraljicu, potvrdio je da je ona trudna. Kralj Aleksandar je poslije te vijesti pomilovao sve političke zatvorenike i iz zatvora pustio Đorđa Genčića, političkog vođu zavjere, kao i Nikolu Pašića. Kum Nikolaj Romanov je zbog dobrih vijesti kupio i poslao zlatnu kolijevku za nasljednika. U opštoj radosti, stigla je vijest da je kralj Milan umro u Beču, a Dragu je pogodilo to što je želio da ga sahrane van Srbije, jer je bio ljut na nju i sina.

Međutim, snove je raspršio ugledni ruski ljekar Snjegirev, koga je zajedno sa profesorom Gubarevom (po nagovoru kraljice Natalije) poslao Nikolaj Romanov da potvrdi nalaze doktora Kolea. Konzilijum ljekara je u maju 1901. u Smederevu pregledao Dragu i izvijestio da trudnoće nema, niti je ikada bilo. Ovo je zaprepastilo Aleksandra, koji je od ađutanta zatražio pištolj da ubiije ginekologe, jer je vjerovao da su oni izazvali pobačaj.

Poslije svirepog Majskog prevrata, francuske novine su objavile prepisku Drage s ruskim dvorom, u kojoj je dogovarala da Aleksandar i ona usvoje princa Đorđa Karađorđevića i tako izmire srpske dinastije.

Uoči Drugog svetskog r a t a su objelodanjeni dokumenti koji pokazuju da je kralj Aleksandar početkom 1903. naredio da se u junu te godine kraljica Draga deportuje iz Srbije, uz zabranu povratka. To potvrđuju i memoari jednog od vođa oficirske zavjere Antonija Antića, koji svjedoči da su organizatori požurili da izvedu attentat, čim su saznali da će Draga biti protjerana. Po njegovim riječima, zavjernici su zaključili da u tom slučaju prevrat ne bi imao opravdanja, jer se cijela zavjera temeljila na priči da je kralju Aleksandru od interesa države važnija strast prema jednoj “lakoj ženi”. Poslije okrutnog ubiistva, Aleksandar je režimskom propagandom proglašen za ludaka, a Draga za kurvu.

Zgrožena Evropa je zbog krvavog prevrata proglasila Srbiju varvarskom zemljom i uvela joj sankcije. Zavjerenici su poslije ubiistva, pored ostalog, ukrali i započete memoare kraljice Drage, koji su danas navodno kod kolekcionara u Francuskoj. Arhiva Obrenovića je nestala, a lične stvari su se pojavile na aukciji u Londonu.

U Francuskoj, Austriji, Njemačkoj i Velikoj Britaniji je od 1903. do 1932. snimljeno pet kratkih, igranih filmova o posljednjim Obrenovićima. Naziv engleskog filma “Žena komandant” nedvosmisleno ukazuje na to kako su vidjeli ličnost kraljice Drage.

Tokom austrougarske okupacije u Velikom r a t u, bečki patolozi su otkopali ostatke Aleksandra i Drage, koji su samo dan poslije atentata 1903. krišom sahranjeni u kriptu stare Crkve svetog Marka. Ljekari su u saopštenju “pobili” nalaze obdukcije srpskih ljekara, urađene pod nadzorom zavjerenika. Po austrougarskom izvještaju, kralj Aleksandar nije imao abnormalnu lobanju, kako se tvrdilo u “zavjereničkoj obdukciji”, a propagiralo u srpskoj štampi i javnosti poslije prevrata. Među Draginim kostima pronađeni su ostaci fetusa, što je dokaz da je bila trudna u noći kada je svirepo pogubbljena sa mužem.

Espresso

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.