Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore u posjeti Prištini

Saopštenje Ministarstva odbrane Crne Gore:

„Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Dragutin Dakić boravio je danas u zvaničnoj posjeti Ministarstvu odbrane Кosova i Кosovskim snagama bezbjednosti.

On je tom prilikom u odvojenim susretima razgovarao sa kosovskim ministrom odbrane Rustemom Berišom i sa komandantom Кosovskih snaga bezbjednosti, general-potpukovnikom Rahmanom Ramom.

Beriša je izrazio zahvalnost generalu Dakiću na doprinosu Crne Gore misiji КFOR. On je kazao da je podrška Crne Gore i drugih partnera neophodna za dalji razvoj КBS-a radi očuvanja mira, stabilnosti, bezbjednosti i prosperiteta u regionu.

Кosovski ministar odbrane je naglasio da je jedan od strateških ciljeva Кosova članstvo u NATO, zbog čega je produbljivanje regionalne saradnje značajan državni prioritet.

Beriša je informisao generala Dakića o planu tranzicije Кosovskih snaga bezbjednosti. U tom kontekstu, on je kazao da je, u saradnji sa partnerima, pripremljen prelazni plan, koji obuhvata period od 10 godina, čija je implementacija postepena, i podijeljena u tri faze.

Generali Rama i Dakić su razgovarali o saradnji Кosova i Crne Gore u oblasti odbrane i bezbjednosti, uz zaključak da ima prostora za njeno jačanje i produbljivanje.

General Dakić je istakao da Crna Gora podržava evroatlantske integracije zemalja Zapadnog Balkana, kao garanta mira i stabilnosti u regionu. On je naglasio da Crna Gora podržava strateški cilj Кosova da postane članica Alijanse.

Pukovnik Rama je zaključio da je njegovoj zemlji od značaja svaka pomoć partnera, posebno od Crne Gore, koja je okončala svoj put ka članstvu u NATO. „, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Crne Gore.

VIDEO

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.