Danas Sveti novomučenik Vukašin: Samo ti dijete radi svoj posao!

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ danas molitveno proslavlja Svetog novomučenika Vukašina.

Vukašin Mandrapa rođen je krajem 19. vijeka u selu Klepci kod Čapljine, a ubijenn je 1943, u ustaškom logoru Jasenovac.

Ustaše su tokom 1941. i 1942. godine odvele veliki broj Srba iz Hercegovine u zloglasni logor smrti Jasenovac i na druga stratišta. Klepci i ostala srpska sela u Hercegovini su ostala pusta.

Iz rodne Hercegovine, novomučenik Vukašin je prvo odveden u Sarajevo, odakle je 1942. godine deportovan u zloglasni logor Jasenovac, zajedno sa mnogim drugim Srbima.

Poslije užasnih dana mučenja, na Božić 1943. godine, doveden je pred ustaškog koljača Žila Friganovića, koji je izvršio egzekuciju.

Vidjevši Vukašina, kako spokojno i s nekim nedokučivim mirom posmatra strašno klanje svoje pravoslavne sabraće, Friganović ga dovodi pred iskopanu jamu gdje su klali i bacali nevine žrtve i zatraži od njega da vikne „Živio poglavnik Ante Pavelić“.

Kako starac Vukašin nije ništa odgovarao, već samo mirno i spokojno ćutao, ubica mu je nožem sjekao jedno po jedno uvo i nos.

Kada mu je mučitelj zaprijetio da će mu izvaditi i srce i jezik, ako ne vikne pohvalu Paveliću blaženi mučenik Vukašin je polako i razgovjetno rekao: „Samo ti, dijete, radi svoj posao“.

Ovaj odgovor i nebeski mir na licu Svetog novomučenika razbjesnio je ubicu, pa mu je u tom bijesu iskopao oči, isijekao srce, preklao mu grlo od uva do uva i onda ga nogama sjurio u jamu.

Kasnije je, suočen sa ovim i drugim zvjerstvima koja je činio, poludio. Sve je ispričao doktoru Nedu Zec, koji je ovo kasnije i zapisao.

Mučenikova freska postoji u manastiru Svetog Arhanđela Gavrila u Zemunu, zatim u skitu Jovan do, metohu manastiru Ostrog kraj Nikšića, a pretpostavljeni lik mu je takođe naslikan i među Svetiteljima Zahumsko-hercegovačke eparhije.

Sveti arhijerejski sabor SPC je ispovjednika Vukašina iz Klepaca 1998. godine uspisao u diptihe svetih.

Izvor: Srna

1 Komentar

 1. Да, али све је ово могло бити објављено на ћирилици. Оној истој коју данашње усташе прогоне не само у Хрватској, па и у у једном дијелу Босне и Херцеговине, него и по интернету.
  А било би врло лијепо и похвално да се сви ми Срби, макар мало заложимо за очување писма, језика, традиције и обичаја.
  Том крвнику надимак је био Жиле. након тог догађаја са Вукашином, касније, неколико дана, отишао је код логорског доктора и жалио му се да , парафразираћу : „Од тада, докторе, не могу више да уживам у клању“ .
  Много знамо о судбини и историји свога рода, ама слабо то показујемо.
  Моје извињење ако сам претјерао у дрскости.
  Срдачан поздрав од Илиџанца.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.