Bend OPG duhovito pjeva o poljoprivredi, ljepotama ružnog eko povrća i tradiciji

Vjerovatno se mnogim vlasnicima OPG-ova katkad činilo da bi sve izazove, ali i blagodati s kojima su se u svom radu susreli mogli ukoričiti u knjigu ili čak opjevati. No postoji i muzički OPG koji na lucidan i duhovit način pjeva baš o poljoprivrednim temama – promociji domaće sezonske hrane, štetnim pesticidima, narodnim mudrostima vezanim uz poljoprivredu, omiljenim namirnicama…

Grupa prijatelja, amaterskih i profesionalnih muzičara iz Dubrovnika i Konavala u susjednoj Hrvatskoj okupila se 2013. godine u bend pod nazivom Opičena Poljoprivredna Glazba – OPG). Vrlo brzo stekli su poklonike, nastupali po raznim manifestacijama i festivalima te izdali album pod nazivom Kompost. Baš zbog jedne od svojih specifičnosti, velikog broja članova kojima je postalo teško redovno se sastajati na probama, bend je krajem prošle godine prestao djelovati. Ali pjesme traju i još uvijek osvajaju nove ljubitelje kvalitetne i neobične muzike.

Takođe, lako je moguće da će se ovi muzičari ipak još koji put sastati ili snimiti novu pjesmu, kako je rekao i Antonio Bratoš jedan od osnivača benda, autor muzike i stihova. Taj kontrolor leta još uvijek održava žar OPG-a na Facebook stranici benda, a po glavi mu se i dalje motaju stihovi vezani uz poljoprivredu, iako je u međuvremenu započeo samostalnu muzičku karijeru. Muzika mu je hobi, samouk je i kaže da su mu tekstovi uvijek dobro išli, a da je za muziku priučen pa skromno zaključuje kako „samo zna složiti jedno uz drugo“. U ime benda, uoči prošlog Božića izbacio je prigodnu pjesmu „Podgrijana sarma“. Prema entuzijazmu s kojim govori o bivšem bendu takođe se može zaključiti da s poljoprivrednom muzikom nije gotovo i da bi se žar mogao ponovno rasplamsati.

Leutar.net Bend OPG duhovito pjeva o poljoprivredi, ljepotama ružnog eko povrća i tradiciji

Autentični agro pop

„Sve je počelo slučajno, dok sam se s bivšom suprugom igrao muzike i tekstova i shvatio da bismo mogli napraviti nešto svoje prirodno, autentično. Rodio sam se u Konavlima pa je taj kraj dio mene – narječje, kultura, običaji pa tako i nazivi za određene vrste poljoprivrede. Također, nadahnula me i suprugina baka – baba Mare, nepresušan izvor tih naziva, narodnih mudrosti i zanimljivog razmišljanja, kao i moja majka. Dodajući tome svoje iskustvo o Konavlima, slagao sam pomalo tekstove i na to lijepio glazbu koja mi se činila prikladnom. A teme su se nekako nametnule, može se svaka zasebno tumačiti. Primjerice, pjesma o bananama koje nekim čudom možemo dobiti cijele godine, promovira sezonsku domaću hranu.

Provukle su se tu i neke stare poslovice kao savjeti za buduće generacije te narodni običaji. Da pitate svakog iz Dubrovnika, reći će vam da je to baš tako kao u našim pjesmama. I ja imam vrt u kojem nema što nisam zasadio i koji mi, između ostalog, služi kao rekreacija i svojevrsno uzemljenje. Držim se one izreke – svatko tko ima vremena za dramu, ne vrtlari dovoljno“, rekao je Antonio uz smijeh. Dodao je da su ih prozvali agro pop bendom i često ih zvali da nastupaju na raznim sajmovima i drugim manifestacijama vezanim uz poljoprivredu.

Samo pozitivni komentari 

Nastupali su, između ostalog, na festivalima u Šibeniku, na Braču pa i preko granice u Beogradu i Nikšiću… Uglavnom su ih, kaže, zvali organizatori koji su točno znali šta žele pa je i u publici uvijek bilo njihovih fanova. Nikada nisu čuli negativan komentar na svoju muziku, a oni koji su ih prvi put čuli rekli bi barem da su – simpatični. Bend su činili pjevačica Ivana Bokarica, Ivana Butigan svirala je flautu, ukulele i violinu, prateći vokali bile su Romana Kalauz, Maja Grgić i Romana Kolić te svirale kazoo, bas je svirao Igor Vlahušić, cajon Matej Trpin, a u kasnijoj postavi pridružio im se Mario Miladin na harmonici i nova pjevačica Luči Vierda.

Antonio kao frontmen benda pjevao je, svirao gitaru i usnu harmoniku. Za nadati se je da će ovaj zanimljiv bend proizvesti još koju poljoprivrednu pjesmu na šarmantnom konavoskom dijalektu i zasvirati zajedno kako bi ih uživo imali priliku doživjeti i neki novi ljubitelji muzike željni originalnog zvuka i mudrih poruka. Do tada, sve se njihove dosadašnje pjesme mogu slušati na internetu. Ovom prilikom donosimo primjer, pjesma Eko certifikat – VIDEO.

Melita Berečić, Agroklub

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.