Nove školske siledžije nisu đaci – već roditelji

Bijesne objave na Fejsbuku, agresivni mejlovi, protesti u školi, nasilno ponašanje: zllostavljanje školskog osoblja od strane roditelja postaje sve uobičajenije i može imati razorne posljedice. Po rezultatima istraživanja sprovedenim u Australiji, svaki treći direktor škole doživio je prijetnje od strane roditelja, a od 560 anketiranih nastavnika, dvije trećine je nedavno bilo zllostavljano od strane roditelja. Roditelji nasilnici češći su u osnovnim školama, a najčešće žrttve su im mlade nastavnice. Vikanje je najčešći oblik zllostaljanja, unošenje u lice prijavilo je 8.8% njih, dok je u 1% slučajeva došlo do fizičkog napada.

Među razlozima napada na nastavnike navode se neki krajnje banalni – to što nastavnik nije okačio nedovršen đački rad na pano u učionici, ili što dijete nije dobilo ulogu u školskoj predstavi. Najčešće pritužbe su one koje dovode u pitanje način na koji su djeca disciplinovana i način ocjenjivanja, kao i bezbjednosne mjere u školi.

Škole se više bave rješavanjem problema sa roditeljima nego obrazovanjem djece, a nastavnici sve više pate od anksioznosti, depresije, napada panike i posttraumatskog sindrima. Čak 83% njih u ispitivanju je izjavilo da je razmatralo promjenu profesije zbog malltretiranja koje doživljavaju od strane đaka i njihovih roditelja.

Jedan od uzroka problema u školama je gubitak povjerenja u institucije, smatraju stručnjaci. Političari, banke, crkva – sve one institucije koje su poput lijepka držale društvo na okupu, postale su diskreditovane i ljudi im više ne vjeruju. Odnos između škole i porodice je uništen.

Način na koji komuniciramo se promijenio, manje smo spremni da saslušamo druge i više smo fokusirani na sebe. Očigledno su na naše ponašanje uticali političari i zvijezde rijalitija, primjećuje jedan od nastavnika, intervjuisan za tekst objavljen u australijskom magazinu The Age.

Na svakog pristojnog roditelja, dolaze dva koja to nisu, primjećuje Suzan Meklin, stručnjak za sajberbezbjednost koja upozorava da je malltretiranje nastavnika i škola putem imejla u porastu.

Jedan od glavnih uzroka nasiilničkog ponašanja roditelja je ideja da dijete uvijek treba da bude srećno i zadovoljno. Roditelji ne žele da njihovo dijete doživi bilo šta što mu je neprijatno, i stupaju u akciju čim se to desi. Ako nastavnik nije u mogućnosti da ih primi istog momenta, bukvalno okupiraju školu tako što ponesu hranu i piće i sjede ispred učionice ili direktorove kancelarije dok ne budu primljeni,

Jedan direktor škole u Melburnu nedavno je napisao pismo roditeljima u kome je naveo sljedeće: “Sve više primjećujem da podižemo generaciju najosjetljivije djece koja su ikada postojala. Roditelji ne dozvoljavaju da njihova djeca iskuse bilo kakav izazov, neuspjeh, bilo kakvu neprijatnost i kaznu ili da preuzmu odgovornost za svoje ponašanje. Roditelji, pustite nas da radimo svoj posao, ovako ćete samo nauditi svojoj djeci!”

Detinjarije

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Anti-SPAM Test *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.