„Ludi naučnik srpskog porijekla posjetio Srbiju“

Beograd 1892. godine. Kako su novine u Srbiji opisale genija koji je zadužio čovječanstvo. Rekli bismo, ništa čudno. Olako blatiti čovjeka koji vrijedi, a ne stiditi se sopstvenog neznanja je i danas doboko ukorijenjen trend na Balkanu.

”Nikola Tesla, poznati američki osobenjak iz naučnih krugova, posetio je Beograd na dva dana. To je Teslina prva poseta Srbiji, u kojoj je zbog svog kontraverznog načina života dočekan s nepoverenjem i prezirom. Tesla je odseo u hotelu Astorija, na poslednjem spratu, a osoblje tog hotela nam kaže da nikad pre nisu imali tako neuglednog gosta i da su jedva čekali da ode. Šteta koju je Tesla naneo u sobi se procenjuje na nekoliko hiljada dinara, naročito zbog toga što je, eksperimentirajući munjama spalio sve zidove, a u uglu sobe napravio improvizovani golubarnik.

I u naučnim krugovima su saglasni da je taj takozvani naučnik bruka za Srbiju i nadaju se da njegovo ime nikad u budućnosti neće biti dovođeno u vezu sa našom nacijom“, navodi se u tekstu napisanom na žutom papiru beogradskih novina, u gornjem uglu tog lista piše 1892. godina.

Leutar.net „Ludi naučnik srpskog porijekla posjetio Srbiju“

Leutar:Net

1 Komentar

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.