Duško Radović: Djetinjstvo se može lako unakaziti pogrešnom vizijom sreće

Ako hoćemo zdravu, vedru, pametnu i slobodnu djecu, moramo ih oslobađati straha.

Zapisao je to svojevremeno Duško Radović i dodao:

“A svako detinjstvo lako se može unakaziti raznim strahovima: da je sve važno i presudno, da nisi dobar, da možeš unesrećiti roditelje, da si u svemu nedorastao, da si glup, da si nepotreban, da si ugrožen i sl. Jedna besmislena koncepcija literature za djecu proistekla je iz tragične i arhaične pedagoške koncepcije: da je rad prije svega – fizički rad, da je svrha učenja i rada – zaposlenje, da se čovjek potvrđuje prije svega u socijalnoj i profesionalnoj hijerarhiji.

Ta ‘vizija’ djece kao budućih činovnika i službenika, sa klasama i platama, sa položajima i ugledom – to je ona školska i društvena Baba-roga koja ignoriše ličnost, a unapređuje poslušnost i mediokritetstvo… Koliko se, još i danas, pametne, zrele i osobene djece vrijeđa, ponižava i diskvalifikuje surovim kriterijumima škole, društva i porodice: koliko vrijediš možeš dokazati jedino ocjenama u školi.

Matija Bećković napisao je kratak, ali u b i s t v e n tekst, pod naslovom ‘Trijumf najgorih đaka’. Stari profesori sa zaprepašćenjem konstatuju da su u svim životnim i društvenim disciplinama pobijedili i trijumfovali njihovi najgori đaci.

Da bismo znali kako da usmjeravamo djecu, morali bismo se najprije sporazumjeti – šta je to ‘sreća’? Šta je to, za šta treba živjeti, učiti i raditi?

Društvo, zatim škola, televizija i novine insistiraju na tome da je to novac. Međutim, primjer ljudi koji “žive za novac” to ne potvrđuje.”

Izvor: detinjarije.com

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Anti-SPAM Test *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.