15 velikih holivudskih uloga koje je “odigrao” naš Yugo

YUGO – stubu i tvrđavo jugoslovenske istine. YUGO – imenjače naše pedesetogodišnje slave i četvorogodišnjeg zla. YUGO – najomraženije vozilo koje je ikad gumom dodirnulo američko tlo. YUGO – šalo i pošalice među američkim četvorotočkašima. YUGO – nedostaješ nam… YUGO – vratićeš se u sili i slavi!

Većina nas zna za njegov nevjerovatni performans u “Umri muški 3”. Manjina nas zna za dostojanstveni tour de force u “Ko je u b i o Monu”. Neki znaju i da se pojavio u prvoj “Vrani”. Sve dalje zahtjeva istraživanje.

Hvala bogu pa je internet čudesno mjesto na kojem vise čudesni ljudi, sa čudesnom količinom slobodnog vremena – onakvi kakvi će nam napraviti servis zvani IMCDb – Internet Movie Car Database. Riječ je o servisu, pandanu IMDb-a, na kojem možete kliknuti na film i vidjeti sve ijedan automobil koji se pojavljuje u njemu. I ne govorimo samo o mejnstrim autima, jer tu je i naš Yugo, i nekih stotinjak njegovih uloga.

Posjetite sami ovu izvanrednu stranicu i sladite se. Mi smo vam pripremili jedan sitni izbor.

“Vrana” (“The Crow”), 1994.

1986 Yugo GV

Nije lako upravljati čudom iz Kragujevca. To će vam potvrditi ova scena iz “Vrane”.

Potjera sa Yugom, u “Vrani”? U svako doba dana!

Samo još jedan razlog da obožavate ovaj film! Počivaj u miru Brendone (Brandon Lee)!

“Kockar” (“The Gambler”), 2014.

Yugo GV.

Samo ćemo vam prenijeti šta je glumica Bri Larson (Brie Larson) imala da kaže o Yugu GV, kojeg njen lik iz filma vozi. Naime, ona je nakon snimanja zadržala samo jedan suvenir sa seta: Yugo znak sa volana.

“Obožavam taj auto. Stalno sam tražila da ga zadržim nakon snimanja. Bio je u stanju raspada. Najčešće nije htio ni da upali. Nikad nisam naišla na auto sa kojim sam se toliko saosjećala. Ali nisu imali dovoljno povjerenja, ni u mene ni u auto, da mi ga ostave. ‘Pokvariće se negdje i nikad nećeš stići do Los Anđelesa’, stalno su mi to govorili, pa su mi na kraju dali samo znak sa volana, kao suvenir.”

“Auti 2” (“Cars 2”), 2011.

Yugo 45. U filmu se Yugo zove Hjugo (Hugo).

Kosmička nepravda bi bila izostaviti Yuga iz ove personifikacije automobilskog svijeta. “Auti 2” Huga prikazuju kao istočnoevropskog mafijaša. Tako je stereotip slovenstva kao kriminogenog samo prenesen u svijet mašina. Ljupko i nimalo rasiistično. Pravi, dobri, stari Dizni (Disney)!

“X-Men: Apokalipsa” (“X-Men: Apocalypse”), 2016.

Yugo GV.

Poljska, Gvozdena zavjesa, istočna Evropa. Kada američki mutanti posjećuju istok evropskog kontinenta, dizajneri imaju dužnost simbolisati taj umorni, dekadentni svijet, a kako bolje to uraditi od strateškog smještanja Yuga u ivicu kadra – odmah znate gdje ste.

“Iron Man 2”, 2010.

1986 Yugo GV

Dobro, ovo je još jedan kameo našeg miljenika i ništa više. Ali “Iron Man 2”, mora da su kanule neke ozbiljne pare. Dobro, koliko ozbiljna para može biti rental Yuga? Svejedno, bitno je da se mali snašao i da još ima uloga za njega.

“Arrested Development”, 2003.

1985 Yugo GV

“Zaostali u razvoju” je pravilna procjena našeg milog automobila, pa ne čudi što se pojavio u istoimenoj seriji. Yugo je na Zapadu skraćenica za Jugoslavija, a kad zaostalost u razvoju stavite u kontekst Jugoslavije, konotacije pršte.

“Ko je u b i o Monu?” (“Drowning Mona”), 2000.

1986 Yugo GV+

Kakav Deni DeVito (Danny DeVitto), Yugo igra glavnu ulogu u ovoj bizarnoj komediji. Ima ga svih vrsta i svih boja.

“Ko je u b i o Monu?” je američka oda kragujevačkoj zvjeri!

“Zovem se Erl” (“My Name Is Earl”), 2005-2009

1985 Yugo GV

Naravno da Erl ima Yuga. Amerikanci tretiraju svaki istočnoevropski automobil kao simbol dekadencije i jada, a to je sve što jednom Erlu treba.

“Bafi, u b i c a vampira” (“Buffy the Vampire S l a y e r”), 1997-2003.

1985 Yugo GV

Sad svaki vlasnik ili bivši vlasnik Yuga ima razloga da gleda “Bafi”. Jer, ako ništa drugo, imaćete saosjećanja za sestru, vozačicu Yuga i njene boli, i njene kazne.

“Umri muški 3” (“Die Hard with a Vengeance”), 1995.

1986 Yugo GV

“Umri muški 3” je napopularnija uloga našeg miljenika. Brus Vilis (Bruce Willis), Semjuel L. Džekson (Samuel L. Jackson) i Džon Mektirnan (John McTiernanan) treba da dobiju spomenike u Kragujevcu!

I samo savršenog smisla ima staviti Mekejna u Yuga. Mekejn je akcioni junak radničke klase – on je vječito u potkošulji, on krvari po potkošulji, on ima vječito loš dan, njega udarci bole, on nije maneken, on je “naš čoek”.

“Sobarica sa Menhetna” (“Maid in Manhattan “), 2002.

1986 Yugo GV

Opet samo kameo, ali vidjeti Džej Lo (Jennifer Lopez) uz Yuga – neprocjenjivo!

“Nick and Norah’s Infinite Playlist”, 2008.

1986 Yugo GV

Majkl Sera (Michael Cera) vozi Yugo GV iz 1986. godine. U filmu ovaj, za Amerikance omraženi automobil, treba biti produžetak Majklovog karaktera, tj. karaktera njegovog lika – skroman, smotan, kabast, nekul, retro, drugačiji. I to je dobro, pogotovo kada uzmete u obzir da Yugo nije simbol onoga što obično jeste – strradanja, jada, pattnje, r a t a i istočnoevropske dekadencije.

“Malkolm u sredini” (“Malcolm in the Middle”), 2000-2006.

1986 Yugo GV

Da, da, Yugo, ovaj veteran holivudskog glumišta, već decenijama ima uspješnu karijeru u serijama. Ovaj put je riječ o sitkomu “Malkom u sredini”, u kojem je imao zapaženu ulogu u petoj epizodi, pete sezone.

“The November Man”, 2014.

1994 Yugo Skala C

Opet je riječ o scenografiji koja treba da vam dočara mjesto i njegov karaker. Tako da je Yugo opet imao kameo ulogu – nadamo se da su ga bar pošteno platili.

Metallica “The Day That Never Comes”, 2008.

1985 Yugo GV

Metalika je naš dobar drugar. Mislili ste da su ovo riječi pijane budale, ali momci iz Metalike su potvrdili to prijateljstvo kada su Yugo GV iz 1958. godina stavili u spot za svoju pjesmu “The Day That Never Comes”, sa albuma “Death Magnetic“.

Ali, Yugo ne može pobjeći od svoje istočnoevropske r a t n e stigme. Opet je simbol strradanja i pattnje.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Anti-SPAM Test *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.