Opozicionoj političarki stigao odgovor: Vlada RS tvrdi da je cilj priče o diplomi Petra Đokića diskreditacija ministra i Vlade RS?!

Narodni poslanik PDP-a Jelena Trivić postavila je predsjedniku Vlade Republike Srpske, između dvije sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, 16. aprila 2019. godine pitanje u vezi sa diplomom ministra energetike i rudarstva Petra Đokića.

„Molim Vas da mi odgovorite šta ćete konkretno učiniti povodom činjenice da se ministar Petar Đokić duži niz godina lažno predstavljao povodom svog formalnog obrazovanja?“ pitanje je narodnog poslanika.

U obrazloženju koje je uputila Jelena Trivić je navela da je gospodin Đokić već duži niz godina navodio da je završio Ekonomski fakultet u Beogradu.

„Prema zvaničnom odgovoru iz resornog ministarstva, potvrđeno je da je ministar završio Megatrend International Expert Consortium Limited iz Londona 1991. godine, te 2005. godine Fakultet za poslovne studije pri Megatrend Univerzitetu, ali nikako Ekonomski fakultet u Beogradu. Na sajtu Vlade Republike Srpske dugo je stajala lažna informacija kako je ministar završio Ekonomski fakultet u Beogradu, ali je ova informacija, kada su se dokazale sumnje u netačnost ove informacije, promijenjena u formu „stekao zvanje diplomiranog ekonomiste u Beogradu““ stoji u obrazloženju Jelene Trivić.

„Međutim, uvidom koji sam izvršila u prethodna četiri ekspozea vlada koji su se usvajali u Narodnoj skupštini, uključujući i Vaš ekspoze, jasno je u biografiji ministra navedeno da je završio Ekonomski fakulutet u Beogradu, što nije tačno. Ovaj podatak iz ekspozea se ne može promijeniti kao što je to slučaj sa podacima koji se stavljaju na zvanični sajt Vlade Republike Srpske“ kaže se dalje

Dodala je da, s obzirom da se radi o čovjeku koji je obavljao najviše državničke funkcije, predsjednika Narodne skupštine i ministra u nekoliko Vlada Republike Srpske, smatram da ovo pitanje, pitanje lažnog predstavljanja, koje može predstavljati čak i krivično djelo, zaslužuje Vašu najveću posvećenost.

Ovakve negativne pojave ruše ugled institucija Republike Srpske, te ugled svih moralnih i čestitih ljudi koji rade u Vladi, uključujući i Vas. Stoga Vas pitam šta konkretno planirate uraditi povodom ovih činjenica.

U odgovoru datiranom od 10.maja a koji potpisuje dr. Željko Đurić, šef kabineta, stoji kako Ministar Petar Đokić već dugi niz godina obavlja izuzetno značajne funkcije u državnim institucijama Republike Srpske. Znajući ozbiljnost zadataka koje je obavljao veoma uspješno jasno je da se radi o funkcioneru koji u svom radu ne bi dozvolio negativne izuzetke bilo koje vrste.

„Ministar Đokić nikada nije rekao da je završio državni Ekonomski fakultet u Beogradu. Prije svega, tema stečenog obrazovanja ministra Đokića nikada nije bila sporna i nije bila tema bilo kakve rasprave koju je neophodno pojašnjavati, jer je to dio biografije koji se podrazumjeva ukoliko se bavite najodgovornijom vrstom posla, kao što je slučaj sa ministrom Đokićem“ navodi se u odgovoru iz Vlade RS. 

Kada je u pitanju informacija koja je bila na sajtu Vlade Republike Srpske, sadržaj biografije ministra na sajtu po svojoj formi je koncizan te se zbog toga nije podrazumjevalo pisanje tačnog naziva fakulteta ili stečene diplome već formalna informacija o stručnoj spremi imenovanog lica.

Negativni kontekst cijele priče izvučen je sa ciljem da se diskredituje, kako ministar Đokić, tako i Vlada Republike Srpske, navodi se.

Za kraj odgovaraju kako je Ministar Đokić diplomirani ekonomista, sa stečenom visokom stručnom spremom u oblasti ekonomskih nauka. 

„Sve što bi bilo sumnjivo, a tiče se rada ministra Đokića, može se dobiti na uvid u Ministarstvu energetike i rudarstva, a na svakom fakultetu postoje dosijei u kojima se može vidjeti da li je i na koji način neko stekao određenu vrstu obrazovanja“ zaključuju.

Izvor: Buka

1 Komentar

  1. Ovakva pojava i njeno zadržavanje na javnoj i političkoj sceni (osim možda u nekom realityu) predstavlja diskreditaciju društva i države.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Anti-SPAM Test *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.