Kratka, atipična priča o MATURI

Dragi maturanti, srećan kraj srednjoškolskog obrazovanja! Neki od vas će se tu i zaustaviti, neki će nastaviti u potrazi za novim znanjima i željenim zanimanjem. Želim svakom da pronađe svoj put!

Dolaze maturske proslave. Prije godinu dana i ja sam bio euforičan zbog tog tradicionalnog i velikog događaja. To je prekretnica u kojoj se postaje odrasla osoba. Ne zrela, već odrasla, koja treba da snosi odgovornost za svoju budućnost do kraja života. Nekada je proslava mature značila prvi pravi izlazak u grad. Nije to mnogo daleko bilo. To je vrijeme mojih i vaših roditelja. Kažu: „Ako te profesor poslije 8 vidi u gradu, znaš da si pred tablom narednog jutra.“ Čini mi se da se danas prije 9 ni ne izlazi.

I sam sam svjedok novih vrijednosti ovog vremena. Tužno je što se opterećujete kako će vaša haljina izgledati . Važno je da je pristojna (Ups! 2019. je godina nove ere), u skladu sa maturom. Rijetko ćete naći maturantkinju koja nije isprobala bar 7 kombinacija. Mislite i na svoje roditelje! Ne mora vaša haljina biti najskuplja, posebno šivena, tražena po Mostaru, Podgorici, Sarajevu i Beogradu. Možda jesu imućni, ali imaju i oni svoje živote, ako vas već nisu naučili šta su prave vrijednosti. Svejedno, tu haljinu nećete više nikada ni obući. Ipak je to „sramota“ u ovoj „Instagram“ eri.

Zamislite te sramote da se pojavite u istom „outfit“-u na dva različita događaja.

Nije najbitnije kako ćeš ispasti na slikama, ne moraš posebnog fotografa angažovati za ukućane, posebnog za momka, trećeg za razred. Mnogo je važnije ono što si prošla i naučila kroz te 4 godine, da ih uložiš u dobro druženje te noći.

Najveći stres vam predstavlja zakazivanje šminke, noktiju i frizure. Onda ide pritisak – kako ostati svjež od ranog jutra i pregrmiti noć dok se sve to izdešava, našminka, lakira, uvije, ispegla. . .

Ne opterećujte se nebitnim, marginalnim stvarima, slavite! Postajete ljudi, postajete odgovorniji. Provedite se, napunite energiju, čekaju nove pobjede!

Srećno!

Piše: Đ.V. (20 godina)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Anti-SPAM Test *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.