Zašto ova kolumna nema skandalozan naslov!

Da su nadležni na vrijeme pitali struku i ljude koji imaju i znanje i iskustvo, većina današnjih problema (ili bar sa ovolikim posljedicama) ne bi postojala. Da su saslušali besplatne savjete profesora, koji čak i kroz medije poručuju koje greške su urađene prilikom gradnje auto-puta, da su čuli zašto „Eko-toplana“ nije eko, da su čuli da će pošumljavanje spriječiti poplave – sada bi sve bilo drugačije.

Кažu mještani da su inženjerima pokazivali da će autoput kasnije imati problema, jer poznaju zemlju i puteve u tom kraju. Кažu isti ti mještani da su radnicima govorili da neće moći prići selima, jer nema drugog puta, kažu da su im odgovorili da nije njihov problem. Sada, kada kroz odvodnu cijev idu u školu i na posao, čini se da ipak jeste.

Da su nadležni u Banjoj Luci prije gradnje „Eko-toplane“ slušali profesore koji su poručivali da će „zbog velike potražnje, drvna sječka za koju godinu biti skuplja od mazuta, pa je izgradnja nove toplane na ovaj energent krajnje nepromišljena“, građani se već sada ne bi borrili sa novim poskupljenjem drva za više od 20 odsto.

Govorili su stručnjaci da se prvo treba riješiti utopljavanje zgrada i da će grijanje biti bolje, govorili su, ali ih niko nije slušao. Sada imamo dvije toplane. Jedna dužna 80 milona maraka, a za drugu kažu da ne može da radi bez prve iako je koštala 10 miliona.

Da su slušali stručnjake i na vrijeme počeli razmišljati da se 2014. lako može ponoviti, znali bi da je gola sječa glavni razlog zbog kojeg su podivljale Vrbanja, Jošavka i Velika Usora. Da je bilo pošumljavanja uz korita ovih rijeka sigurno ne bismo imali ovakve razorne posljedice. Profesor i eksperti za hidrologiju rekao je da nam je ogoljen prostor oko ovih rijeka u kombinaciji sa eksploatacijom šljunka iz rijeka i nelegalna gradnja „došla glave“, i sada i u maju 2014. godine. Isto su govorili i prije pet godina.

Da su slušali profesore i nekoga ko zna stanje možda ne bi došlo ni do klizišta na Tjentištu. Nadležni nisu znali istoriju ovog klizišta, nisu znali da se to već prije događalo, nisu znali gdje su ta dokumenata, a bila su kako su reki „u nekoj zabačenoj arhivi Nacionalnog parka“.

Da su pitali stručnjake znali bi da se zemlja na Paprikovcu svake godine pomjeri dva metra. Da su slušali znali bi da će oborinske vode da prepolove novi parking Кliničkog centra i pepolovile su. Sada imamo klizište na parkingu i ljude kojima je isto to klizište došlo skoro do kuća.

Sve ovo samo još jednom potvrđuje ono što je već svima poznato, a to je da na ključnim mjestima nisu sposobni ljudi, već amateri koji često griješe u realizaciji skupih projekata, zanemaruju interes građana i u prvi plan stavljajući lične interese.

Imamo mi pametnih ljudi, imamo mnogo stručanjaka koji su predvidjeli probleme i koji su imali rješenje, ali ih niko nije htio slušati. Prirodna bogatstva su jedna od rijetkih stvari na kojima nam svi zavide, ali šta nam vrijedi kada su u pogrešnim rukama.

Stotine poplavljenih domaćinstava, velika materijana šteta, milionski dugovi preduzeća, neiskorištena i uništena prirodna bogatstva posljedice su činjenice da se veliki projekti osmišljavaju samo u kabinetima, umjesto da se rade u institutima i fakultetima.

Tanja Vukomanović

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Anti-SPAM Test *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.