Pismo jednog „papučara“

Muškarci koji vole i poštuju svoje supruge su obično od strane drugih muškaraca okarakterizovani kao papučari. Mnogi se stide tih “titula”, ali ne bi trebali! Jedan muškarac je dao svoju ispovijest, na kojoj bi mu svi ovi “alfa mužjaci” trebali čestitati.

Njegovo pismo vam prenosimo u cjelosti:

„Jedan moj prijatelj je došao kod mene na kafu, sjedali smo i ćaskali, pričali o životu…

“Odoh na sekundu da operem tanjire koji su ostali u sudoperi”, rekoh mu.

Pogledao me je kao da sam mu rekao da sam pošao da konstruišem svemirski brod. Reče mi, diveći mi se, ali pomalo zbunjeno:

“Dobro za tebe što pomažeš svojoj ženi, kada ja to uradim, moja žena to ne cijeni. Jednog dana sam obrisao pod, ni hvala!”

Vratio sam se da sjednem s njim i objasnio mu da ja ne pomažem svojoj ženi.

“Mojoj ženi ne treba pomoć, treba joj partner. Ja sam partner u kući i zbog tog partnerstva su podijeljeni zadaci, ali se sigurno ne radi o pomoći u kući. Ja ne pomažem svojoj ženi da očisti kuću, zato što i ja živim tu, pa je moram i ja čistiti. Ja ne pomažem svojoj ženi da kuva, zato što i ja hoću da jedem, pa onda moram i ja da kuvam. Ja ne pomažem svojoj ženi da opere posuđe nakon jela, zato što sam i ja koristio to posuđe. Ja ne pomažem svojoj ženi oko djece, zato što su to i moja djeca, a moja je uloga da budem otac i roditelj. Ja ne pomažem svojoj ženi da prostire i pegla veš, zato što je taj veš i od moje djece. Ja nisam pomoć u kući, ja sam dio kuće.”

A što se tiče cijenjenja, pitao sam ga kada joj je posljednji put, nakon što je završila sa čišćenjem kuće, pranjem veša, nakon što je promijenila posteljinu na krevetu, okupala djecu, skuvala, organizovala sve i tako dalje, rekao hvala?

Ali hvala tipa: “Vau! Ženo moja! Fantastična si!”

“Čini ti se apsurdnim? Izgleda ti čudno?

A kada si ti, jednom u 100 godina očistio pod, očekivao si minimum – nagradu za izvrsnost, s puno slave.

Zašto? Jesi li ikada razmislio o tome, prijatelju? Možda zato što je, po tebi, sve to njena obaveza? Možda zato što si navikao da se sve to obavi, a da ti ne moraš prstom da mrdneš?

Dakle, cijeni kao što bi volio tebe da cijene, na isti način i istim intenzitetom.

Pruži ruku, ponašaj se kao pravi partner, a ne kao gost koji je došao samo da jede, spava, okupa se…

OSJEĆAJ SE KAO KOD KUĆE U SVOM DOMU.”

Pasarela.rs – Lola

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.