Mi smo pravili programe koje su porodice gledale, gdje su se djeca zabavljala i edukovala

Minja Subota: Protivzakonito je da žiri kritikuje djecu pred milionskim auditorijumom

Djeca su najiskrenija publika, ali danas, nažalost, brzo rastu. Nekada su dječiji televizijski sadržaji bili neminovnost, danas rijetkost. Ovako razgovor sa našom ekipom počinje Minja Subota, miljenik brojnih generacija, kompozitor, muzičar, autor i voditelj nekada popularne dječije serije „Muzički tobogan“. Minja kaže da je veoma srećan kad god dođe u Banjaluku, jer u ovom gradu ima puno prijatelja i entuzijasta koji se bave muzikom i stvaralaštvom za djecu. Tako je bilo i ovaj put na festivalu „Dječija zemlja“ tokom kojeg je uveseljavao brojne klince, a njihove roditelje podsjetio je na brojne antologijske hitove.

– Svaka manifestacija koja je upućena djeci polazi iz srca entuzijasta. Djeci se treba, kao što je Duško Radović rekao, obraćati sa poštovana djeco i treba im poklanjati samo najbolje. Takve manifestacije su praznici dječiji i događaji koji djeca pamte, ako se lijepo organizuju i imaju određenu dozu zabave i edukativnosti. Toga treba da bude sve više i toga nikada nije mnogo – ističe Minja Subota.

Gledajući generaciju koja raste, Minja primjećuje da su oni sve više upućeni sami sebi. Većinu vremena provode na internetu, a vannastavne aktivnosti su svedene na minimum. Potrebno je, kako kaže, brzo rješenje koje će najmlađe izvući iz vrtloga modernih tehnologija.

– U Evropi postoje akcije da se djeci ukinu telefoni. Jer oni gube sat – dva dnevno od života, od obrazovanja, društvenog života. Sad se pojavila neka nova dimenzija kojoj trebamo pristupati da bismo spasli djecu. Drugo, nema vanškolskih aktivnosti. O nama su se ranije brinuli. Mi smo išli na brojne sekcije. Iz tih likovnih sekcija su ponikli urednici listova, književnici, istorija srpskog slikarstva.

Prve korake u svijetu muzike brojni, danas, veoma uspješni estradni umjetnici, napravili su upravo u muzičkom toboganu koji je trajao 20 godina. Ova emisija pokrenula je osnivanje mnogih plesnih škola i orkestara te je mališanima poklonila preko 150 novih pjesama, ističe Minja Subota.

– Mi smo pravili programe koje su porodice gledale, gdje su se djeca zabavljala i edukovala. To je majstorija napraviti. Kad smo mi radili i stvarali taj tobogan, mi smo to radili sa ogromnim zadovoljstvom, entuzijazmom, trudili smo se da djeci ponudimo samo najbolje.

Iz emisije „Muzički tobogan“

Aktuelna muzička takmičenja za djecu, Minja oštro kritikuje. Ističe da velike scene, milionski auditorijum i žiri nisu namijenjeni najmlađima koji sve to veoma traaumatično doživljavaju.

– Te “Zvezdice”, prvo repertoar koji pjevaju i vrijeme u koje se to održava i način na koji se oni takmiče, to uopšte ne pripada djeci. To bi ministar prosvjete morao da zabrani. Protivzakonito je i nije pedagoški da djecu izvodite da pjevaju i da ih žiri kritikuje pred milionskim auditorijumom. Djeca trebaju da pjevaju, ali ako hoće da se takmiče to da rade u svom okruženju. Nemojte roditelji da vjerujete da će bilo ko za vašu djecu učiniti više od vas. Vi mora da ste u prvim borrbenim redovima. Vaša djeca su vaše najveće bogatstvo.

Minja za kraj našeg razgovora poručuje da će i dalje nastaviti da obilazi brojne gradove i opštine širom bivše Jugoslavije, a sve kako bi klincima i klincezama vratio duh dobrog djetinjstva, lijepih pjesama i emocija.

Izvor: zenskikutak.rs

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Anti-SPAM Test *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.