Na današnji dan preminuo Bob Marli

Prije 28 godina, na današnji dan, preminuo je legenda rege muzike Bob Marli.

Čuveni pjevač odrastao je u sirotinjskom dijelu glavnog grada Jamajke Kingstona, gdje je zahvaljujući američkim radio-stanicama otrkio afroameričku muziku. Naslijeđe r o p s t v a i svijest o afričkoj domovini uvijek se osjećala u njegovom muzičkom opusu, čak i kada je osvojio fanove u zapadnom svijetu.

Marli je svoju muzičku karijeru započeo davne 1962. godine, a samo godinu dana kasnije formira bend “The Waillers” sa kolegama Banijem Livingstonom i Piterom Tošom. Vrlo brzo, Bob preuzima ulogu lidera grupe, postaje glavni pisac tekstova i muzike za svoj sastav.

Godina 1975. bila je posebno interesantna za Marlija. Njegov bend objavljuje treći studijski album “Natty Dread”, na kom se nalaze hitovi poput “No Woman, No Cry” i “Revolution”. Zbog solo karijere grupu napuštaju Bani Livingston i Piter Toš, a bend ponovo mijenja ime u Bob Marli i “The Waillers”.

Tokom jedne turneje Marli je igrajući fudbal povrijedio palac na nozi. Povreda se brzo proširila i u maju je obaviješten da ima rak, koji je bilo moguće odstraniti samo amputacijom. Bob je to odbio jer se bi to bilo u suprotnosti sa rastafarijanskom vjerom. Turneja je, naravno, otkazana, ali ga bolest nije spriječila da i dalje snima.

I pored njegove bolesti , Bob Marli i njegov bend nastavili su sa nastupima, što je rezultiralo albumima “Babylon by Bus” (živi album), “Survival” (1978) i “Uprising” (1980). Bend je krenuo na turneju u Ameriku, sa Stivijem Vonderom, ali je nakon nastupa u Bostonu Bobu pozlilo i jedva je izdržao koncert u Njujorku.

Sljedećeg jutra, 21. septembra, srušio se dok je džogirao u parku i odveden je u bolnicu gdje su mu pronašli tumor na mozgu i prognozirali mu još mjesec dana života. Iako je pjevačeva supruga Rita zahtijevala da se turneja prekine, Bob je odlučio da nastavi. Međutim, nakon koncerta u Pitsburgu bilo mu je toliko loše da je morao da odustane. Marli je prebačen u bolnicu u Majamiju, gdje se 4. novembra krstio u Etiopskoj pravoslavnoj crkvi, kao Berhane Selasije (Bob je ranije pripadao frakciji 12 Plemena Izraela).

U posljednjem pokušaju da spase život podvrgao se eksperimentalnom liječenju u Njemačkoj, gdje je proslavio i svoj posljednji, 36. rođendan. Pošto liječenje nije uspjelo, Bob Marli je želio da se vrati na rodnu Jamajku, ali je umro 11. maja 1981. Cio svijet je bio u žalosti, a na hiljade ljudi je prisustvovalo njegovoj sahrani 21. maja. G r o b Boba Marlija nalazi se u rodnom selu Devet Milja (engl. Nine Miles). Posthumno je odlikovan i jamajčanskim Ordenom časti.

Bob Marley – Get up, Stand up (VIDEO)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Anti-SPAM Test *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.