Rusi sve više cijene Staljina: Rekordan procenat Rusa ocijenio njegovu ulogu pozitivnom

Na pitanje o njihovom ličnom stavu prema Staljinu, ispitanici su najčešće izabrali odgovor „sa poštovanjem“ (41 odsto). Još 4 odsto se divi Staljinu, 6 odsto gaji simpatije prema njemu, a  26 odsto ispitanika je ravnodušno.

Ulogu Staljina u istoriji pozitivno ocjenjuje 70 odsto Rusa. Od toga njih 52 odsto njegovu ulogu ocjenjuje „više pozitivnom“ dok njih 18 odsto smatra da je bila „apsolutno pozitivna“, pokazalo je istraživanje ruskog „Levada centra“. To su rekordne brojke od kako se rade ovakva ispitivanja.

Negativno je njegovu ulogu ocijenilo 19 odsto ispitanika.

Na pitanje o njihovom ličnom stavu prema Staljinu, ispitanici su najčešće izabrali odgovor „sa poštovanjem“ (41 odsto). Još 4 odsto se divi Staljinu, 6 odsto gaji simpatije prema njemu, a 26 odsto ispitanika je ravnodušno.

Poređenja radi, 2008. godine 39 odsto ispitanika je pozitivno ocijenilo ulogu Staljina u istoriji, dok je 38 odsto njih negativno ocijenilo njegovu ulogu. Tada je Staljinova reputacija bila najlošija od 2003. godine.

Josif Visarionovič Staljin je bio sovjetski političar i diktator koji je došao na vlast nakon Lenjinove s m r t i 1924. godine, a vladao je sve do s m r t i 1953. godine. Istoričari se još uvijek spore oko broja Staljinovih ž r t a v a, a najviše ih je strradalo u Gladomoru (namjernom izgladnjivanju stanovnika, uglavnom Ukrajine, koji su se opirali kolektivizaciji), Gulagu (Glavna uprava za popravno-radne l o g o r e i kolonije, mreža radnih l o g o r a u koje su slali političke disidente i kriiminalce), te čistkama NKVD-a (tajna slušba kasnije preimenovana u KGB).

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Anti-SPAM Test *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.