Svi optuženi proglašeni krivim za pokušaj t e r o r i z m a u Crnoj Gori

Viši sud u Podgorici izrekao je prvostepenu presudu optuženima za pokušaj t e r o r i z m a na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2016. godine. Svi optuženi su proglašeni krivim. Bratislav Dikić osuđen na osam godina za tvo ra, Andrija Mandić i Milan Knežević na po pet, prenosi N1.

„Svaki član ove organizacije je imao unaprijed određen zadatak i ulogu, a u djelovanju organizacije postoji spremnost za primjenu n a s i l j a i zastrašivanja, pri čemu su svi uračunljivi i svjesni svoga djela htjeli njegovo izvršenje i znali da je njihovo djelo protivpravno“, istakla je sutkinja Suzana Mugoša.

Dvojica ruskih državljana Eduard Šišmakov i Vladimir Popov su osuđeni na 15, odnosno 12 godina za tvo ra za djelo t e r o r i z a m u pokušaju i organizovanje k r i m i n a l n e grupe.

Bratislav Dikić je osuđen na osam godina z a t v o r a za pomoć u pokušaju t e r o r i z m a i stvaranje krim. organizacije, a Predrag Bogićević za isto djelo na sedam godina.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su i Nemanja Ristić, koji je osuđen na sedam godina, Srboljub Đorđević i Milan Dušić osuđeni su na po godinu i po dana z a t v o r a, Branka Milić na tri godine z a t v o r a, Dragan Maksić na godinu i devet mjeseci, dok je Kristina Hristić osuđena na uslovnu kaznu z a t v o r a.

Krivim su proglašeni i lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, koji su osuđeni na po pet godina z a t v o r a za organizovanje kriminalne grupe, kao i vozač tog političkog saveza Mihailo Čađenović koji je osuđen na godinu i po dana z a t v o r a.

Postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi se posebno.

Grupa ruskih i srpskih državljana, zajedno sa liderima DF, teretila se da je uoči izbora planirala hapšenje ili l i k v i d a c i j u tadašnjeg premijera Mila Đukanovića i nasilnu smjenu vlasti, a sve da bi spriječili da Crna Gora uđe u NATO.

Kao organizatori označeni su Šišmakov i Popov, za koje tužilaštvo tvrdi da su agenti ruske obavještajne službe i kojima je suđeno u odsustvu. Za razliku od Rusa, opozicionari se nisu teretili za t e r o r i z a m, već za k r i m i n a l n o organizovanje.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.