Donja Gradina: Dan sjećanja na ž r t v e ustaškog z l o č i n a u Jasenovcu

Na grobnom polju Topole u Spomen-području Donja Gradina položeni su vijenci za više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja koji su mučki u b i j e n i u jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih l o g o r a.

Vijence su položili predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik i premijer Republike Srpske Željka Cvijanović i Radovan Višković i predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić, predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, ministri u vladama Srpske i Srbije, predstavnici lokalnih zajednica iz Republike Srpske, potomci ž r t a v a jasenovačkog sistema l o g o r a, predstavnici diplomatskog kora i međunarodnih organizacija.

Leutar.net Donja Gradina: Dan sjećanja na ž r t v e ustaškog z l o č i n a u Jasenovcu

Vijence su položili i predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog r a t a, preživjeli jasenovački l o g o r a š i, predstavnici Republike Srpke u institucijama BiH, delegacije iz Izraela, Jevrejske zajednice u Republici Srpskoj, romske zajednice, ambasadori Rusije Petar Ivancov, SAD Erik Nelson, Velike Britanije Metju Fild i šef deleacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark. 

Leutar.net Donja Gradina: Dan sjećanja na ž r t v e ustaškog z l o č i n a u Jasenovcu

Među prisutnima su i vladika Jefrem i partrijarh Irinej.

Dodik nije krio emocije povodom obilježavanja današnjeg dana.

„Dolazim ovdje 27 godina da obilježimo z l o č i n koji se dogodilo prije 70 godina. To je dokaz da se htjelo sakriti kakvi su z l o č i n i ovdje pravljeni. Borim se da me ne obuzme m r ž nj a jer obuzdati m r ž nj u i očuvati sjećanje je važno. Dolazeći ovdje uvijek osjetim tišinu, svoj hod… Uvijek postavljam pitanje, kako je neko mogao da bude osuđen odmah nakon rođenja“, rekao je Dodik.

Dodaje da mu snagu daje činjenica da z l o č i n c i N-D-H nisu uspjeli jer da jesu, “mi ovdje danas ne bismo bili, ne bismo postojali”.

„Sastali smo se na svetom mjestu, na srpskoj golgoti gdje je s t r a d a l o mnogo naroda u najsttrašnijim m u k a m a. To su uradili ljudi koji sebe smatraju hrišćanima. Samo Bog zna koliki je broj u b i j e n i h i nedužnih ljudi. S t r a d a l i su samo zato što su bili Srbi, Jevreji ili Romi“, rekao je Irinej.

Leutar.net Donja Gradina: Dan sjećanja na ž r t v e ustaškog z l o č i n a u Jasenovcu

Ana Brnabić poručila je da neće dozvoliti da se ovaj z l o č i n zaboravi.

„Prisustvo svih nas zajedno je obaveza da cijenimo ljubav, vjeru, jedinstvo. Ovdje su s t r a d a l i ljudi, nemilosrdno od strane dž e l a t a. Mi nećemo dozvoliti da se z l o č i n zaboravi. O Jasenovcu je moralo više da se uči, da se uđe u srž m r ž nj e. Za nevjerovati je umanjivati z l o č i n e u Jasenovcu, a veličati Blajburg. Na nama je da se borimo protiv revitalizacije z l o č i n a. Kako je moguće dozvoljavati pozdrav “Za dom spremni”. Svakoga dana moramo insistirati na istini o Jasenovcu. Zahtijevamo od Evropske unije da ne dozvoli veličanje ustaštva. Mi ćemo njegovati uspomenu i sjećanje na ž r t v e Jasenovca. Zato ćemo ovdje graditi spomenik da mlade generacije znaju sta se ovdje dešavalo. Smrt fašizmu i živjela Srbija – rekla je Brnabićeva.

Nakon polaganja vijenaca biće služen parastos i pomen ž r t v a m a ustaškog g e n o c i d a na grobnom polju Hrastovi.

Leutar.net Donja Gradina: Dan sjećanja na ž r t v e ustaškog z l o č i n a u Jasenovcu

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih l o g o r a zaključila je da su Hrvati u Jasenovcu i Donjoj Gradini u b i l i više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja.

Sistem l o g o r a s m r t i Nezavisne Države Hrvatske (N-D-H) obuhvatao je oko 80 l o g o r a, a Donja Gradina, kao najveće s t r a t i š t e u sistemu koncentracionih l o g o r a Jasenovac.

(Srpskainfo)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.