Mladi bez vizije

Mladi u Bosni i Hercegovini ne čitaju, ne idu na kulturne manifestacije, ne putuju, niti pretjerano vole da se bave sportom, ali zato obožavaju da sjede u kafićima i maštaju kako će napustiti ovu zemlju ili kako će njome jednog dana upravljati despot čvrste ruke koji će građane dovesti u red.

Ovako otprilike izgleda slika mladih u BiH, bar sudeći po istraživanju do kojeg je došla Fondacija “Fridrih Ebert Stiftung”, a koja je ovih danas ugledala svjetlost dana.

I dok mladi u razvijenim zemljama vrijeme provode putujući, ili ćaskajući o unapređenju na poslu, promjeni radnog mjesta, novim tehnologijama ili kupovini stana, mladi kod nas razgovaraju o napuštanju svoje zemlje, ili pak o korupciji i nepotizmu kao nekoj najnormalnijoj pojavi u društvu.

Istovremeno su knjige, koje su neizostavni dio svakog obrazovnog sistema, zamjenili pametnim telefonima i tabletima, na kojima u slobodno vrijeme ne čitaju neko edukativno štivo ili gledaju neku dokumentarnu emisiju, već “jutjubere” i slične sadržaje.

I dok svijet napreduje, omladina u BiH nazaduje, čime se stvaraju nove generacije “obrazovanih” neznalica, koji znaju da se služe moderniim tehnologijama, ali ne i da se aktivnije uključe u rješavanje svakodnevnih životnih problema.

A, kako da ih riješe kada većina njih ne razumije vrijednosti poput ličnih sloboda, vladavine prava i demokratske opozicije ili ih prosto veoma nisko rangiraju na listi svojih prioriteta.

S druge strane, informacija da skoro 80 odsto njih i sa navršenih 30 godina i dalje živi u roditeljskom domu i očekuju da roditelji rješavaju njihove svakodnevne probleme, dovoljno govori o posrnuću mladih ljudi ove države, koji su u procesu komercijalizacije i globalizacije, potpuno izgubili sposobnost da se koriste vlastitim mozgom, slijepo vjerujući da se uspijeh ne gradi ovdje već negdje drugdje.

Ako je suditi po francuskim prosvetiteljima, koji su vjerovali da s napretkom nauke i prosvećenosti ide i moralni napredak, onda se s pravom možemo pitati kuda onda ide BiH?

Izvor: Srpskainfo

1 Komentar

  1. Komentar ima puno veze sa temom ali da pokušam jer mislim da je bitnije od svih tema danas na Leutar i ostalim portalima. Pročitah kod Vukana da je pritisak urodio plodom i da su plate u mljekari Vukoje podignute za trećinu. Predlažem da Vukan, Direkt, Leutar, Trebinje live i ostali portali koji drže do sebe javno pohvale trebinjske privrednike koji se odgovorno ponašaju prema radnicima, dijele pristojne plate, poštuju prava radnika i slično a da mi ostali kad smo u prilici pazarimo kod njih i na taj način im pomognemo da povrate profit koji će im sekta uzeti preko inspekcije. Za početak da pohvalim Prcovića koji je samoincijativno digao plate radnicima. Takođe svi znamo čije je koje preduzeće u gradu, ko je učestvovao u „privatizaciji“ i na koji način ko mulja ko je pošten pa bi trebali i mi da se na odgovarajući način odužimo

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.