Dodik: U Turskoj sam saznao da je Ivanić izdao Republiku Srpsku

Predsjedavajući predsjedništva BiH i srpski član, Milorad Dodik, u izjavi za medije govorio je o posjeti Turskoj gdje je kako kaže, u razgovoru sa Erdoganom o pridruživanju BiH NATO savezu saznao da je bivši član predsjedništva iz reda srpskog naroda, Mladen Ivanić, radio protiv odluke Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti.

Erdogan je upitao Mladena Ivanića šta ćemo sa Republikom Srpskom koja se protivi NATO savezu, Ivanić odgovorio “To je moj problem”.

U zvaničnoj posjeti Turskoj razgovaralo se o formiranju vlasti u BiH. Dodik tvrdi da mu je Erdogan nakon večere gdje se završila zvanična posjeta, rekao “molim vas što prije formirajte vlast”, prenosi ATV.

– Tada sam se obratio Džaferoviću i rekao mu, čuješ li ovo? – rekao je Dodik.

– Erdogan je to postavio kao najvažniji prioritet ovog trenutka u BiH. On smatra da je gotovo nemoguće da budu održavani regionalni sastanci lidera ako BiH ne formira vlast do kraja maja i da bi to prvo trebalo uraditi, a onda se baviti nekim drugim pitanjima – rekao je Dodik, koji je lider SNSD.

On je izjavio novinarima da SNSD ne uslovljava formiranje vlasti na nivou BiH.

– Politika uslovljavanja je veoma loša i udaljava nas od evropskog puta. EU je prije nekoliko dana u Briselu saopštila predstavnicima BiH da, ukoliko ne bude formirana vlast, nema ni mišljenja za dalji put BiH ka EU, a loše je i radi unutrašnjih odnosa koji će se komlikovati iz niza razloga. Dakle, spreman sam da završim priču o formiranju vlasti za dan, a nikakav MAP i uslovljavanja nećemo prihvatiti i nemamo namjeru da damo bilo kakav ustupak – naglasio je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska želi formiranje vlasti na nivou BiH i očuvanje sistema, ali ne želi da je niko uslovljava za učešće u vlasti.

– Pozivam ove u Sarajevu da nas zovu ako hoće, ali ja ih sigurno neću zvati. Već sada rizikuju da BiH uđe u teške probleme, jer je jasno da hrvatski predstavnici u Savjetu ministara više ne rade, ne radi parlament i sam ću vidjeti na koju način ću prilagoditi djelovanje u Predsjedništvu BiH. Oni koji neće da formiraju vlast, i pored stava Erdogana, EU i nekih drugi važnih institucija, moraju biti svjesni da će to biti pogubno po status BiH – upozorio je Dodik.

Govoreći o sastanku u Berlinu, kome je prisustvovao predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić, Dodik je ponovio da je problem u onima koji su ga pozvali, a ignorišu BiH.

– Kancelar Njemačke Angela Merkel je prije nekoliko godina rekla da je krah multietničkih društava, a u Berlinu je rečeno da je jedina šansa ovakvo društvo. To znači da za njih važi jedno, a za nas drugo. Naravno, Zvizdić je sa tim saglasan, pa je zato i pozvan, a ja nisam saglasan i zato nisam ni pozvan – rekao je Dodik.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.