DNK analiza otkriva: Svaki deseti Srbin germanskog porijekla

Polovina Srba ima slovensko porijeklo, dok je u drugoj polovini najviše onih s genima starosedelaca Balkana, kaže rukovodilac Srpskog DNK projekta Milan Rajevac povodom Svjetskog DNK dana i dodaje da su se u genetski kod Srba „upisali“ i Germani i Kelti, ali i narodi sa Kavkaza i Bliskog istoka.

U bazi Srpskog DNK projekta, koji je prije sedam godina pokrenulo Društvo srpskih rodoslovaca „Poreklo“, a koji se sprovodi u saradnji sa Centrom za forenzičku i primjenjenu molekularnu genetiku Biološkog fakulteta u Beogradu, nalazi se više od 4.500 podataka testiranih Srba iz svih krajeva bivše Jugoslavije, a koji pokazuju da je polovina Srba po muškoj liniji slovenskog porijekla.

„Reč je o dve osnovne haplogrupe I2a i R1a, dok je u drugoj polovini najviše onih koji imaju balkansko starosedelačko, odnosno, preslovensko poreklo“, kaže Rajevac za Tanjug.

DNK istraživanja su pokazala da je genetski kod Srba, kao i svih drugih naroda, šarolik, i kombinovan i od gena Germana, Kelta, ali i naroda sa Kavkaza i Bliskog istoka.

„Haplogrupa I1, koja se vezuje za germanske narode, prisutna je kod skoro devet procenata stanovništva, tako da svaki 10 ili 11 Srbin ima germansko poreklo“, objašnjava Rajevac česte medijske naslove da je svaki deseti Srbin Viking.

„To može da se kaže za Prijepolje i okolinu, gde je najviše onih koji imaju poreklo od Vikinga, tamo ih je više od 20 procenata. Razlog je haplogrupa R1a, inače karakteristična za pleme Drobnjaka, jedno od najraširenijih u srpskom narodu“, rekao je Rajevac.

Dodao je da se u genetskom zapisu Srba pojavljuju i haplogrupe za koje se pretpostavlja da su povezane s Keltima, a sa takvim porijeklom je oko pet-šest odsto Srba.

Kako kaže, Srbija ima najveću bazu testiranih od svih evropskih naroda, a koja, tvrdi Rajevac, predstavlja relevantan uzorak za analizu porekla srpskog naroda.

Napominje i da je zabluda da su geni Srba pomiješani s genima Turaka i tvrdi da se u dosadašnjem ispitivanju nije pojavila haplogrupa karakteristična za turske i centroazijske narode. „Moguće je da postoji određeni procenat haplogrupa koje su Turci preneli na Balkan, ali to nije utvrđeno. Čak i kod Bošnjaka je neznatan genetski upliv Turaka“, navodi Rajevac.

On kaže da Srbi, Crnogorci, Bošnjaci i Hrvati imaju vrlo sličnu genetiku i da su I2a i I1a najbrojnije haplogrupe kod svih ovih naroda. Prema njegovim riječima, tokom prethodnih sedam godina došlo se do niza zanimljivih podataka na osnovu rezultata testiranih i njihovih srodnika, pa su tako otkrivene rodbinske veze dvojice poznatih pjesnika, Milutina Bojića i Milana Rakića. „Pokazalo se da su njih dvojica imali zajedničkog pretka. Istraživanja, recimo, ukazuju i da bi dinastije Karađorđević i Obrenović mogle da pripadaju istoj grani, navodi Rajevac.

Istraživanje u okviru Srpskog DNK projekta sprovodi se testiranjem Y-DNK hromozoma kod muškaraca, jer se, objašnjava Rajevac, testira samo Y hromozom preko kojeg se najpouzdanije ispituje porijeklo, čak do nekoliko hiljada godina unazad.

Izvor:Buka

3 KOmentara

  1. Na istoku stara priča na zapadu ništa novo. Ozbiljni istoričari odavno znaju da je sve do Frankfurt am Majn većina Slovena. Lale i sose su vijekovima življeli zajedno sa podunavskim Švabama u Vojvodini a šta se sve radilo po ritovima čuvajući stoku i okopavajući kuruze sami bog zna. Isto tako trećina južne Mađarske su slovenski geni, to su oni Srbi što su se borili na Kosovu pa pod Arsenijem pobjegli u Ugarsku. ima toga do sjutra koga interesuje more pogledat na http://branali.blogspot.com/ ali sve to nas neće spriječiti da se opet pokoljemo sa braćom rođenom za engleske babe zdravlje ili argentinskog đeda zdravlje

  2. Komentar nema veze sa temom ali da pokušam jer mislim da je bitnije od svih tema danas na Trebinje live i ostalim portalima. Pročitah kod Vukana da je pritisak urodio plodom i da su plate u mljekari Vukoje podignute za trećinu. Predlažem da Vukan, Direkt, Leutar, Trebinje live i ostali portali koji drže do sebe javno pohvale trebinjske privrednike koji se odgovorno ponašaju prema radnicima, dijele pristojne plate, poštuju prava radnika i slično a da mi ostali kad smo u prilici pazarimo kod njih i na taj način im pomognemo da povrate profit koji će im sekta uzeti preko inspekcije. Za početak da pohvalim Prcovića koji je samoincijativno digao plate radnicima. Takođe svi znamo čije je koje preduzeće u gradu, ko je učestvovao u „privatizaciji“ i na koji način ko mulja ko je pošten pa bi trebali i mi da se na odgovarajući način odužimo

  3. I1 i I2 su stara evropska braca iz ledenog doba, koji su postali manjina zbog gasterarbajtera sa istoka Evrope i Bliskog Istoka. I1 je prezivela tako sto se pre oko 4600 godina prikljucila onima koji ce postati Germani, a jedna grana I2 je iz juzne Nemacke otisla na istok Evrope i verovatno se pre oko 2100 godina prikljucila se onima koji ce postati Sloveni. Ali i jedan deo Germana je u isto vreme otisao na istok Evrope i ziveo pored Slovena, a zatim su i jedni i drugi otisli na Balkan. Danas na Balkanu ima Slovena sa I1, a nema Germana. Pitanje je kada je ta I1 od „germanske“ postala „slovenska“: pre 2000, 1500 ili 1000 godina? Kolika je starost potrebna da bi neka haplogrupa postala „slovenski brend“ kao I2a i R1a.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.