“Ma ko da si u svom životu, moraš da pokažeš veliku snagu i odlučnost”: Četvrt veka od smrti Airtona Sene

Na današnji dan pre tačno četvrt veka, u nesreći na stazi Imola poginuo je legendarni Airton Sena, trostruki šampion Formule 1.

Airton Sena da Silva se rodio 1960. godine u bogatoj porodici u Sao Paulu, u Brazilu. Kao dečak je pokazao velike atletske sposobnosti, a sklonost ka automobilizmu je pokazao još u četvrtoj godini. Osvojio je Južnoamerički karting šampionat sa 17 godina.

Ranih osamdesetih godina se seli se u Englesku gde razvija svoju profesionalnu karijeru. Njegova reputacija veštog i neustrašivog vozača dovela je do toga da 1984. počne da vozi za Formula 1 tim Tolman.

Tolman nije bio najjača ekipa koja se takmičila, ali je Sena uprkos tehnički slabijem vozilu napravio ime, pogotovo zbog vožnje na mokrim stazama, baš zbog kojih je dobio nadimak “Kišni Čovek”.

Pridružuje se Alenu Prostu u Meklaren-Hondi 1988. godine. Tandem dominira šampionatom dve sezone. Rivalstvo koje se među njima razvilo jedno je od najlegendarnijih u istoriji ovog sporta.

Sena potpisuje za tim Vilijamsa 1994. godine. Na početku sezone, izrazio je sumnje u novi bolid i nova pravila u Formuli 1 po kojem su zabranjena elektronska i druga pomagala vozačima unutar bolida:

“Ovo će biti sezona sa puno nesreća, rizikovaću da kažem da ćemo imati sreće ako se nešto veoma ozbiljno ne dogodi.”

Treća trka u sezoni bila je “Velika nagrada San Marina” u Imoli. Ceo vikend je bio obeležen nesrećama. Rubens Barikelo, Senin zemljak, na probnoj vožnji je obrnuo bolid i udario u ogradu. Austrijski vozač Roland Racenberger je sledećeg dana poginuo kada udario u betonski zid. Sena je na tom treningu obezbedio pol poziciju.

U sedmom krugu, Sena je sišao sa staze na krivini Tamburelo, pri brzini od 330 kilometara na sat. Uspeo je da kočenjem i smanjivanjem stepena prenosa dva puta smanji brzinu do 217 kilometara na sat pre nego što je udario u zid. Iako je ekspresno helikopterom odveden u bolnicu u Bolonji, proglašen je mrtvim.

Airton Sena je od 162 trke u kojima je učestvovao u Formuli 1 bio na podijumu 80 puta, 41 put je pobedio. Tri puta je bio šampion Formule 1, 1988, 1990 i 1991. Pored toga što je bio veliki trkač, Sena je bio i filantrop, a nekoliko meseci pre smrti je sa sestrom zasnovao humanitarnu organizaciju za pomoć siromašnoj deci u Brazilu.

Bio je voljen širom sveta i upamćen kao jedan od najboljih vozača koji je Formula 1 ikada videla. Dokumentarni film pod naslovom “Sena” je snimljen 1990 godine.

“Veoma sam privilegovan, uvek sam živeo dobar život. Ali sve što sam postigao sam učinio putem posvećensosti i ogromne želje da ispunim svoje ciljeve, velika želje za pobedom, ne samo u vožnji, već i u životu. Ma ko da si u svom životu, bilo da si na vrhuncu ili na dnu, ako želiš da radiš to što voliš moraš da pokažeš veliku snagu i odlučnost i da radiš sve sa ljubavlju i dubokom verom u Boga. Tako, jednog dana ćeš postići svoje cilje i biti uspešan.”

Izvor: Nedeljnik

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.