Đokić: Opšti kolektivni ugovor afirmiše Srpsku kao DEMOKRATSKU ZAJEDNICU

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić istakao je da su Vlada i njeni socijalni partneri – Savez sindikata i Unija poslodavaca načinili važne korake da se dobije opšti kolektivni ugovor, koji afirmiše socijalni dijalog i Srpsku kao demokratku zajednicu.

– Time Republika Srpska pokazuje veliki nivo odgovornosti i partnerstvo u opštoj aktivnosti koja se danas sprovodi, posebno u evropskim državama. To je jedna od važnih tekovina ovog našeg zajedničkog rada – naglasio je Đokić i dodao da zahvaljuje svima koji su u ovom procesu učestvovali.

On je novinarima u Gradiški nakon sjednice Predsjedništva Saveza sindikata Republike Srpske, kojoj je prisustvovao, rekao da sada očekuje da socijalni partneri daju saglasnost.– Očekujem da će organi socijalnih partnera pozitivno reagovati i dati saglasnost. Vlada Srpske već je učinila važan, odlučujući korak time što je prihvatila da dio ovog pregovaračkog procesa preuzme na sebe inicijativom za rasterećenje u pogledu manjih finansijskih obaveza, konkretno na regres radnika – izjavio je Đokić.

On je rekao da je Vlada Srpske provodeći politiku podrške zahtjevima svojih socijalnih partnera, u ovom slučaju štiteći radnike, dala doprinos da se dođe do opšteg kolektivnog ugovora.

Đokić je napomenuo da je Vlada istovremeno još jednom pokazala razumijevanje i prema poslodavcima, da izvršavajući odrebe budućeg opšteg kolektivnog ugovora ne budu dodatno finansijski opterećni nekom obavezom, osim regresa.

– Vlada je i u ovom mandatu, na čelu sa Radovanom Viškovićem, vodila politiku rasterećenja u mjeri koliko je više bilo moguće, a da naravno da sve ide i u korist rada i radnika – kaže Đokić.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.