Nevesinje osvanulo u zimskom ambijentu

Izreka narodnog meteorologa „Aprilska klima nepouzdana svima“ jutros u Nevesinju dobija punu potvrdu. Nakon obilne kiše tokom noći počeo je da pada i snijeg, tako da je osvanulo nekoliko centimetara sniježnog pokrivača. U sedam časova termometar je pokazivao 1 stepen Celzijusa.

Leutar.net Nevesinje osvanulo u zimskom ambijentu
Aprilski snijeg u Nevesinju

Iako nas aprilski naleti zime uvijek iznenade, pregledom meteoroloških zabilješki iz bliske prošlosti možemo se uvjeriti da su aprilska hladnoća i snijeg u Nevesinju sasvim uobičajena pojava. Sjetimo se samo 25. aprila 2016. godine Nevesinje je zahvatila prava sniježna vijavica i kada su putari morali na teren. Prije dvije godine, 19. aprila Nevesinje je osvanulo u sličnom ambijentu. I april 2015. i 2014. godine nije prošao bez snijega.

U meteorološke bilježnice upisan je i 14. april 2011. godine, kada je palo 12 centimetara snijega.

Leutar.net Nevesinje osvanulo u zimskom ambijentu

U arhivi starih dnevnih listova postoji podatak da je 20. aprila 1938. godine u Nevesinju pao snijeg preko pola metra. Taj dan osniježilo je u Mostaru, Dubrovniku i Podgorici.

Meteorolozi i za naredne dane najavljuju svježe i promjenljivo vrijeme sa kišom i sunčanim intervalima. Prema trenutnim prognostičkim modelima, od 4. do 7. maja očekuje nas još jedno ozbiljno zahlađenje sa kišom i susnježicom.

Radio Nevesinje

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.