Nevesinje – Mladići i djevojke krenuli pješke do manastira Ostrog

Članovi Planinarsko–ekološkog društva „Zimomor“ iz Nevesinja krenuli su pješke na pokloničko putovanje u manastir Ostrog. Petnaest mladića i devet djevojaka, uputili su se, na Vaskrs, iz Nevesinja ka najznačajnijem centru vjerskog hodočašća na pravoslavnim prostorima.

Četiri dana pješačenja, po hercegovačkim i crnogorskim vrletima- za hodočasnike ne predstvaljaju nikakvu poteškoću. Kiša i hladnoća, takođe. Kada su motiv vjera i ljubav prema najpoštovanijem svetitelju, prepreka, ni odustajanja nema.

– Deset godina hodočastim u slavu Svetog Vasilija krenuli na Vaskrs iz Nevevesinja. 25 nas je krenulo iz Nevesinja, da se poklonimo slava mu i milost, moštima našeg gorštaka, našeg Hercegovca, našeg svetitelja. Prvi dan smo noćili u Lakvcu, danas drugu noć na Koritima, sutra krećemo ka selu Trepča u Crnu Goru i četvrto veče stižemo u donji manastir – rekao je Miloš Čovilo.

Do manastira Ostrog, najsvetijeg i najpoštovanijeg mjesta za pravoslavce, posebno Hercegovce zaputilo se i devet djevojaka. Problem nisu ni žuljevi, ni loše vrijeme, kažu, kad su ishodište sveto mjesto, i poklonjenje moštima Svetog Vasilija.

– Složni smo kao braća i sestre. Nemam zamjerni i put brzo prođe. Svi smo puni elana i kad je teško i kad pada i grmi i sijeva mi smo zajedno i složni smo – dodala je Maja Mitrić.

Plan je da laganim hodom do Ostroga stignu 1. maja uveče. Na putovanju, kroz uglavnom opustejla sela, domaćini koje sretnu, ih zaustave, ponude odmorom, jelom i pićem.

– Ponude nas i rakijim i jelom i požele sreću jer nije baš često da sretnu hodočasnike. Idemo četiri dana i oko 150 kilometara pređemo. Danas je bilo napornije, nego inače, ali nastavljamo dalje – istakao je Ilija Zubac.

U Koritima, kod Bileće, prenoćiće u napuštenoj školi, osušiti garderobu i zgrijati se toplom večerom. Ujutru nastavljaju put ka Ostrogu, uz molitvu i dobro raspoloženje, koje će ih pratiti do manastira. Kućama će se vratiti drugog maja i bližnjima donijeti blagodat svetog mjesta i molitvi izrečenih nad moštima Svetog Vasilija Ostroškog i tvrdoškog.

RTRS

1 Komentar

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.