MLADA GENIJALNA PIJANISTKINJA

Mlada Podgoričanka Sofija Musić nosi titulu najmlađe članice Mense, buduća je pijanistkinja, višestruko nagrađivana u oblasti muzike i sporta, u školi niže same petice, a u slobodno vrijeme voli da se posveti knjigama, učenju stranih jezika, matematici i crtanju. Vrijedno radi na tome da bude što bolji muzičar i sanja o tome da osjeti čari svjetske scene.

Ideja da uradi test inteligencije došla je od njenog oca i brata, koji, kao i Sofija, spadaju u jedan odsto natprosečno inteligentnih osoba. Testirala se čim je stekla uslov za to, odnosno napunila 16 godina i trenutno nosi titulu najmlađeg člana te organizacije.

„Biti član ugledne organizacije, kao što je Mensa, i te kako motiviše za dalja usavršavanja i napredovanja. Time što na testu inteligencije postignete rezultat koji vas svrstava u jedan odsto populacije i koji je priznat svugdje u svijetu, mora biti vrlo jaka motivacija, ne samo da napredujete u oblasti kojom se primarno bavite, nego i da proširite svoja interesovanja. Sama svjesnost da tu pripadate i da dokaz za to imate „crno na bijelo“, pruža veliko samopouzdanje“, kaže Sofija.

Leutar.net MLADA GENIJALNA PIJANISTKINJA
Sofija Musić, Foto – privatna arhiva

Osim već pomenutih interesovanja, Sofijine dvije velike ljubavi su matematika i crtanje.

„S obzirom na to da matematiku nemam kao predmet u muzičkoj školi, uz majku koja inače predaje matematiku, pomalo pratim gradivo gimnazije. Volim mnogo da čitam knjige, posebno literaturu iz oblasti psihologije“, ističe Sofija.

Trenutno pohađa Srednju umjetničku školu za muziku i balet „Vasa Pavić“ u Podgorici i do sada je učestvovala na više državnih i međunarodnih takmičenja u disciplinama solo klavir i klavirski duo.

„U disciplini klavirski duo sam osvojila specijalnu nagradu, a u disciplini solo klavir na državnim takmičenjima je bilo nekoliko prvih i drugih nagrada. Od međunarodnih takmičenja, učestvovala sam na takmičenjima u Udinama, Banjaluci, Tivtu, Skadru, ali posebno bih izdvojila prošlogodišnje takmičenje „Pro Piano Romania“ u Bukureštu, jer je to najprestižnije međunarodno takmičenje na kome sam učestvovala. Bilo je takmičara iz Kine, Rusije, Poljske, Moldavije, Amerike, Rumunije, Ukrajine, Španije, Portugalije, Meksika, a osvojila sam srebrnu medalju“, kaže Sofija.

Muzika će, već je sigurna, biti njen glavni poziv, planira da upiše akademiju i dalje se usavršava i napreduje, te da nakon toga prenosi svoje znanje mlađim generacijama.

„Nadam se da ću dobiti priliku da studiram u inostranstvu, ali to sa sobom nosi i veliku odgovornost. Nije lako živjeti sam u drugoj sredini, daleko od porodice, i to sa tek 18 godina. Još treba uzeti u obzir da je većini studenata koji nastavljaju školovanje u inostranstvu, to prvo odvajanje od porodice na duže vrijeme, ali školovanje u inostranstvu znači bolju odskočnu dasku i pruža veći spektar mogućnosti za dalju eventualnu muzičku karijeru. Ipak, u inostranstvu su mnogo poznatije muzičke akademije i konzervatorijumi“, smatra ona.

Kada govori o planovima za budućnost, Sofija ističe da teži ka tome da postane što bolji muzičar i da, kao i svi, sanja o tome da iskusi čari svjetske scene. Kako kaže, kako bi se ostvarili snovi, potreban je samo marljiv i uporan rad i vježbanje.

Leutar.net MLADA GENIJALNA PIJANISTKINJA
Sofija Musić

Osim muzici, Sofija se posvetila i sportu, te osvajala nagrade i u tekvondou.

„U tekvondou sam više puta dosad na državnom prvenstvu osvojila zlatnu medalju. Na međunarodnom takmičenju „Podgorica open“ prošle godine sam osvojila srebro, kao i na ovogodišnjem državnom prvenstvu. Aktivno treniram plivanje u plivačkom klubu „Budućnost“, a rekreativno se u zimskom periodu bavim i skijanjem“, kazala je Sofija.

Nagradu joj je ove godine, kroz Fond za talente dodijelilo i Ministarstvo prosvete kroz koji je dobila 1.000 evra kao najtalentovaniji učenik za ostvarene rezultate na takmičenjima i za uspjeh u dosadašnjem školovanju. Ta nagrada joj, kako kaže, mnogo znači i finansijski i moralno, jer predstavlja priznanje za cjelokupan rad i trud. Time joj je, tvrdi, potvrđeno da je na pravom putu i podstiče je za dalje usavršavanje i učešće na raznim seminarima i takmičenjima.

Večernje novosti

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.