Odbijena rehabilitacija Milana Nedića

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je odlučio da predsjednik Vlade za vrijeme okupacije u Drugom svjetskom r a t u, Milan Nedić, ne može biti rehabilitovan.

Ovom odlukom Apelacioni sud je kao neosnovanu odbio žalbu punomoćnika Nedićevih potomaka i potvrdio prvostepeno rješenje Višeg suda u Beogradu iz jula prošle godine kom je odbijen zahtjev za rehabilitaciju Milana Nedića. Prvostepenim rješenjem Višeg suda od 11. jula 2018. godine kao neosnovan je odbijen zahtjev predlagača za rehabilitaciju pokojnog Nedića. Krajem avgusta žalbu na ovo rješenje podnio je punomoćnik podnosilaca zahtjeva za rehabilitaciju, advokat Zoran Živanović. Viši sud u Beogradu je odbio zahtjev za rehabilitaciju kojim je traženo da se poništi Uredba Vlade FNRJ, kojom je Milan Nedić proglašen za narodnog neprijatelja i na osnovu koje su mu oduzeta građanska i imovinska prava. Apelacioni sud u detaljnom obrazloženju odluke, koja je objavljena na njegovom sajtu, naveo je da je prvostepeni sud pravilno zaključio da se nisu stekli uslovi za rehabilitaciju Milana Nedića – predsjednika Vlade, koju je postavio okupator Srbije, nakon kapitulacije Kraljevine Jugoslavije i njenog raspada koje je uslijedilo usljed neprijateljskog napada Njemačke oružanom silom, a u međunarodnim okvirima priznatu Vladu okupator je nagnao u izgnanstvo zajedno sa vladajućim monarhom. 

Dakle, lice čija se rehabilitacija traži je od strane okupatora postavljena za predsjednika Vlade koja je za vrijeme mandata pomagala okupatoru, ne samo u eksploataciji dobara države i radne snage, već u p r o g o n u svih onih građana Srbije koji se nisu svrstavali na stranu okupatora ili nisu dijelili njegova politička ili ideološka ubjeđenja ili se nisu pridržavali okupacionih propisa, a o čemu svjedoči niz dokumenata“, podseća Apelacioni sud. 

Napominjući da je Nedić lišen slobode od strane Treće američke armije, Apelacioni sud naglašava da „ne može biti govora da je lišenje slobode Milana Nedića izvršeno iz političkih ili ideoloških razloga“. Predlagači rehabilitacije su zahtjevom tražili da se utvrdi da je general Nedić lišen slobode bez sudske ili administrativne odluke kao ž r t v a proggona iz političkih i ideoloških razloga, kao i da je ništavno rješenje Trećeg narodnog sreskog suda za grad Beograd od 31. januara 1946. godine o konfiskaciji imovine generala Milana Nedića od dana donošenja i da su ništavne sve njegove pravne posljedice.

Autor: Tanjug

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.