Radnici napustili pumpu u Trebinju, vlasnik poslao radnike iz Goražda (Video)

Tražili su 100 maraka veću platu, gazda nije pristao. Osam radnika jedne trebinjske benziske pumpe tražili su platu od 600 maraka, međutim vlasnik je ponudio 550. Nisu pristali, spakovali su stvari, stavili ključ u bravu, ogradili pumpu i kolektivno napustili radna mjesta.

Bivši radnici benzinske pumpe danas nisu željeli davati izjave. Poručuju da činjenica da su svi kolektivno dali otkaz i stavili ključ u bravu govori više nego hiljadu riječi.

Odmah su se obratili sindikatu. Dragan Simović, izvršni sekretar Regionalnog sindikata centra Trebinje, kaže da podržava radnike koji se bore za svoja prava. Simović nije štedio riječi osude na vlasnike benzinske pumpe i poručuje da se radnik mora cijeniti. 

“Došlo je vrijeme da, pogotovo, privatni poslodavci u Republici Srpskoj plate dostojanstven rad. Plate pošten rad i da ga plate adekvatno, a ne da radnik radi za minimalnu platu, zagarantovanu platu. Recite mi koji je to rad da radnik ne može da zaradi više od 450 maraka,” rekao je Simović.

Vlasnik pumpe je nekadašnji rukometni reprezentativac Vlado Mandić. Nije dangubio, na pumpu u Trebinje odmah je poslao radnike iz Goražda, a oglas za prijem novih radnika je raspisao za nekoliko sati. Tvrdi da ništa ne duguje radnicima, te da je sve bilo u skladu sa zakonom. 

“Kažem sačekajte dva-tri dana, dogovorićemo se. Ne, ne, mi dajemo otkaz, mi nećemo da radimo. Kažem dobro, ne mogu vas natjerati, ako hoćete da idete-idite. Zauzeli su pumpu, rasporedili se, ja sam gledao, imamo snimak, imamo sve i naravno da su krivične prijave spremne,” rekao je Mandić. 
 
Vijest da je pumpa bez radnika brzo se proširila Trebinjem. Za sugrađane sa pumpe Trebinjci imaju samo riječi podrške.

“Da sam bila sa njima sigurno bih isto postupila, pošto je nešto kolektivno dogovoreno, znači da je ispravno.”
“Svaka im čast, konačno je neko pokazao da imam malo kičme.”
“Normalno, šta će nego napustiti.”
“Mislim da su radnici u pravu, ali prava danas nema. Ako počnemo ganjati pravdu nema nas nigdje,” rekli su Trebinjci.

I na drugim mjestima su radnici kolektivno odlazili s posla kažu Trebinjci. Dodaju da je ovaj potez jasna poruka privrednicima da se radnička prava moraju poštovati. Radnicima vjetar u leđa daje i činjenica da susjedni Dubrovnik i dalje vapi za radničkom klasom.

Atv

7 KOmentara

 1. Koji krkn, tatin sin, hoćeć hoćeš pregovaraćeš i tražiti radnike ali radnika biti neće. Krivična prijava za što??? Pa da je pravne države tebi bi legla krivična za držanje ljudi u ropskim uslovima sa 500kema ne mogu se ni hraniti a pogotovo liječiti

  • Upravi tako …ali … Koca Popovic , poznati revolucionar/spanski borac/ , general ,veliki intelektualac ,poliglota, se povukao iz politike neslagavsi se sa Titom i paritijom i jsvoje dane provodio igrajuci tenis u BG-u , putujuci i sl. Jednog dana(70-tih) mu se pozalio neki prijatelj, a inace clan tadasnje partije kako je situacija losa u zemlji , da sve ide naopako i sl.A ovaj mu je kratko odgovorio :“ Kada meni nije valjalo , jasam se hvatao puske i dizao bunu …“

   Ako im nije dobro na benziskoj , malo placeni , nemaju za lekove ….Jebiga

   • Neomoj tako on je bio komunjara, srbski izdajnik….. a srbski intelektualac i patrijota je kalemar po zanimanju
    Dobrica Ćosić, memoari: “Uputio sam poruku Butrosu Galiju da pomogne pri snabdevanju bolnica u Bosni i Hercegovini lekovima. U toj poruci citirao sam Dostojevskog. Valjda je taj Egipćanin čuo za Dostojevskog.”
    Dr Butros Gali je diplomirao pravo u Kairu, zatim internacionalne odnose na Sciences Po u Parizu, nakon čega je, na istom francuskom univerzitetu i doktorirao. Bio je redovni profesor univerziteta, predsednik Centra za političke u strateške studije celog afričkog kontinenta, Fulbrajtov stipendista i gostujući predavač na Columbia univerzitetu u Njujorku, kao i dugogodišnji profesor prava na Pravnom fakultetu u Parizu.
    Pored naučnog doktorata, imao je i počasni doktorat Pravnog fakulteta u Upsali, postao je počasni rektor Instituta za mirovne studije u Seulu. Poticao je iz poznate egipatske koptske porodice angažovanih političara: deda sa očeve strane bio je premijer Egipta, dok nije ubijen u atentatu 1910. godine, a deda sa majčine strane bio je vodeći egipatski istoričar, sudija i državni tužilac iz devetnaestog veka, čija se šestotomna Istorija Egipta proučava i danas.
    Dobrica Čosić je, s druge strane, završio srednju poljoprivrednu školi “Sveti Trifun” u Aleksandrovcu, odsek voćarstva i šestomesečnu Višu partijsku školu „Đuro Đaković” za vaspitavanje viših i srednjih političkih kadrova.
    Tako da, mislim da “taj Egipćanin” ipak jeste “čuo za Dostojevskog”.

    • Naravo..osjecam ironiju ali je u ovomu sto pisete je i sazeta sva tragedija Srba , a to je da ne mou da prepoznaju svoju tragediju.Srbi su izabrali Vuka karadzica ispred Dositeja Obradivica, Dobricu ispred Koce Popovica a onda na lokalnom nivou Bozidara Vucurevica ispred nekog intelektualca sirokih pogleda :Nema se sposobnost licne refleksije , gde se krivac uvek trazi na drugoj strani , a mi smo uvek u pravu , najbolji i najpametniji.( ne daj Boze da neko ima onu stvar vecu od nase).I zato smo vecno u koliziji sami sa sobom a onda i sa ostalim svetom.Vecito nas lazu,pricaju mitove i legende a kada se odmaknes vidis sve svoje zablude koje su ti „kalemari“ nakalemili kroz vekove na celi sa Akademijom i sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom

     • Uh moglo bi se o tome do sjutra. Pitanje je koliko su Srbi imali izbora u svim navedenim situacijama. Oni koji danas sebe nazivaju srbskim patrijotama….. su definicija oksimorona i ponašaju se na nivou djece predškolskog uzrasta. Jedino što mi kod njih nije jasno jesu li nečiji korisni idioti ili su samo idioti. Da ne dužim otprilike se slažem sa MM http://milanmilenkovic.com/milan-milenkovic-rodoljublje-otprilike/ Nije ni kroz istoriju bilo bitno bolje nego nam se par puta „posložio grah“ a mi to iz naše perspektive vidimo kao pobjedu i mudrost epskih razmjera. Nije li sumnjivo da se slavno „Carstvo Dušanovo“ poklapa sa slabljenjem Vizantije a prvi i drugi ustanak sa Rusima na Dunavu i slabljenjem Turske?? Bi li bila stvorena Yu da se težnje većih sila nisu poklopile sa željom Karađorđevića i buržoazije za zelenijom i većom livadom? Kad se sve sabere bilo je par perioda solidnog razvoja, po meni u vrijeme Obrenovića i SFRJ i to je sve. Nije to katastrofa ni mnogi drugi narodi nisu imali više poput Bugara, Rumuna….. ali smo trenutno očigledno u problemu jer su od 5-6 najadnijih država u Evropi 3 „Srpske“
      Ozbiljni narodi usmjeravaju i kontrolišu „procese dugog trajanja“ u svoju korist i teško da im možemo parirati u tome jer su njihove elite nekoliko puta starije od našeg naroda i države. Znam da „patrijotska“Srbija vuče korjene ako ne od ameba onda od dinosaurusa ali potomaka učesnika bitke na Kosovu je danas više u Mađarskoj nego u Srbiji a većina današnjih srba su to postali u 19 vijeku, i nije to tragedija Hrvati su to postali na kongresu jezuita u Zg 1900 a Bošnjaci u Zetri ali to znači da nam ni elita nije starija. Kad se tome doda i nekoliko „formatiranja diska“ odnosno početaka ne sa ledine nego je prvo trebalo doći do ledine lako je zaključiti da smo na početku. Šta je ono što je realno za izvesti? Funkcionalna država. Za to nije potrebno ni epsko junaštvo ni duga istorija Ni jedno ni drugo nemaju ni Slovenci ni Slovaci a imaju državu bolju od naše. Dovoljno je biti građanin i imati građanske hrabrosti ali ni za to nismo sposobni a ovi momci su prva iskra i znak da ima nade. prije ili kasnije iskra će upaliti plamen koji će teško biti kontrolisati ali nekontrolisani plamen smo već imali i nije bilo rješenje. Bojim se da upravo u to idemo jer jednom kad dođu partizani i počnu ubijati kulake jer se kod njih kuluči za kilo brašna ko u kraljevini samo ćemo se još jednom vratiti na ledinu i ništa nećemo postići tako da ono sa puškom ne pije vode a za drugo nismo sposobni

  • Neko mora biti i bukadžija. Komunisti su opravdano bili bukadžije u kraljevini a cijena je bila daleko veća od posla pumpadžije i prigrabili su sebi vlast a nama 45 godina mira i bar 30 godina prosperiteta. Karađorđe je bio bukadžija po cijenu nabijanja na kolac i gubljenja glave pa je stvorio Srbiju…….. a zadnjih 30 godina nemamo bukadžija i zato nam sve blista i cvjeta. I sad kad se našao neko i malko digao glavu treba ga pljunuti?? pa da su ovako postupili radnici IAT kad su „SDS kadrovi“ rasturali fabriku, radnici novoteksa…. druga bi se danas pjesma pjevala

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.