HERCEGOVCI ZNAJU ZNANJE: Evo zbog čega trebate jesti kuke, snažne čistače organizma

Kuke ili šparoge su najbolji prirodni izvor folne kiseline i antioksidansa. Imaju samo oko 20 kcal na 100 g, ne sadrže masnoće i holesterol, te su zbog toga idealna proljetna hrana koja osigurava temeljno čišćenje organizma. Sadrže vitamine A, B, C, E i K, željezo, bakar, mangan, kalijum, magnezijum, cink.

Šparoge su najbolji prirodni izvor folne kiseline i antioksidansa. Sadrže glutation, koji je jedan od najjačih antioksidansa koji ima antikancerogena svojstva. Važan je za imunološki sistem, te je najjači saveznik u čišćenju organizma. Takođe, jača stranice krvnih žila i kapilara te ih štiti od oštećenja.

Šparoge su prije svega poznate po svojem diuretskom učinku. Pospješuju izlučivanje vode i pomažu u oslobađanju organizma od mokraćne kiseline. Nekoliko sati nakon konzumiranja šparoga, urin ima izrazito jak miris.

Zbog saponina i flavonoida, šparoge imaju antiupalna svojstva, pa zbog toga štite od bolesti srca i krvnih žila. Uz to, pomaže u smanjenju holesterola i visokog krvnog pritiska.

Kupovina i priprema

Kada šparoge kupujete na pijaci, obratite pažnju da stabiljke nisu uvele ili drvenaste, već čvrste i sočne. Kada šparoge stoje neko vrijeme, gube svoj karakterističan okus pa ih je najbolje koristiti odmah.

Divlje šparoge nije potrebno guliti, samo odlomiti na dijelu gdje počinju biti tvrđe. Najlakši način da to učinite je da uhvatite oba kraja šparoge i savijete. Ona će pući na mjestu između tvrdog i mekog dijela.

Domaće šparoge se u kuvanju koriste cijele, a divljima se uklanja drvenasti dio. Obje se kuvaju svega nekoliko minuta (do 10 min) zavisno o debljini.

Šparoge se mogu jesti sirove, kuvane, pirjane, pečene i ukiseljene. Gotovo obavezni dodaci šparogama su maslinovo ulje i bijeli luk koji naglašavaju njihov okus. Ako vam se sviđa okus šparoga, uz malo mašte možete pripremiti vrlo ukusne salate, umake, rižote i najpopularniju kajganu sa šparogama.

Salata od šparoga

Pripremite oko 150 g šparoga i uklonite im drvenaste krajeve. Narežite ih na komadiće (oko 3 cm), po ih kuvajte u slanoj vodi 5-10 minuta. Ocijedite ih.

Za preliv, dobro izmiješajte 2 kašike sirćeta, 6 kašika maslinovog ulja, 1 kašičicu senfa, te malo soli i bibera. 4 tvrdo kuvana jaja izrežite na kockice i pomiješajte sa umakom. Dodajte šparoge i poslužite.

Leutar.net HERCEGOVCI ZNAJU ZNANJE: Evo zbog čega trebate jesti kuke, snažne čistače organizma
Salata od šparoga

Kajgana sa šparogama

Pripremite šparoge i uklonite im krajeve. Na 1 kašici maslinovog ulja popržite nasjeckani luk. Dodajte narezane šparoge i pržite ih oko 3 minute. Nakon toga dodajte nasjeckani pršut i 1 čen bijelog luka. Nakon kratkog prženja dodajte umućena jaja. Posolite, pobiberite i poslužite.

Leutar.net HERCEGOVCI ZNAJU ZNANJE: Evo zbog čega trebate jesti kuke, snažne čistače organizma
Kajgana sa šparogama

(Kiwi.hr/SB)

1 Komentar

  1. Ne brukajte se. Kuke nisu isto što i šparoge čak nisu ni rod samo što zajedno prispjevaju i spremaju se a ovo na slici su šparoge

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.