UČIONICE PRETVARAJU U STARAČKE DOMOVE Drastične posljedice ODLASKA MLADIH iz Potkozarja

Školske zgrade u potkozarskim i lijevčanskim selima, u kojima odavno nema učenika dobile su sasvim drugu namjenu, a ista sudbina zadesila je srednje i visoke škole u gradu.

Gradiška Gimnazija svake godine suočava se sa manjkom učenika. Zato je višak prostora ovdje iskorišten za izgradnju stanova za profesore. To se pokazalo veoma racionalnim rješenjem, kažu u ovoj školi duge i bogate tradicije.

Visoka škola “Primus” koja je godinama školovala studente iz ovog regiona ali takođe cijele Bosne i Hercegocine te susjedne Hrvatske, zatvorena je krajem prošle godine.

Pod istim krovom sada je u toku izgradnja staračkog doma. Ranko Bakić, direktor i vlasnik bivše škole a budućeg doma kaže da je, iz poslovnih razloga, bio prinuđen na ovaj potez.

Leutar.net UČIONICE PRETVARAJU U STARAČKE DOMOVE Drastične posljedice ODLASKA MLADIH iz Potkozarja

– Posljednjih nekoliko godina imali smo sve manje studenata. Zato smo odlučili da veliki i veoma funkcionalan objekat u centru grada iskoristimo za druge poslove. Investirali smo više od milion KM u rekonstrukciju zgrade. Građevinski radovi su u završnici. Sada je sasvim izvjesno da ćemo ljetos prihvatiti prve stanare – kazao  je Bakić. Tako će uskoro, u bivše kabinete informatike, ekonomije i drugih usmjerenja, koji su sada dobili sasvim drugačiji izgled i namjenu useliti starci iz cijele regije.

Dio bivših škola obnovljen je za potrebe mjesnih zajednica te različitih udruženja. Takvi primjeri su u Lamincima, Rogoljima, Kočićevu…Većina opustjelih seoskih škola pretvorena je takođe u staračke domove, penzionerske klubove, mjesta za smeštaj beskućnika, zadružna skladišta… Takođe je više škola u Bereku, Miljevićima, Trebovljanima, Romanovcima, Miloševom Brdu i drugim mjestima zapušteno, izloženo ubrzanom propadanju. To je posljedica odlaska mladih sa cijelog opštinskog područja.

Lokalna uprava nastoji da različitim programima promijeni takav trend. Osim stvaranja boljih uslova za život, izgradnjom puteva i drugih infrastrukturnih objekata, u Gradiški su usvojili stimulativne mjere za investiture a važne korake preduzimaju i u sektoru obrazovanja.

Leutar.net UČIONICE PRETVARAJU U STARAČKE DOMOVE Drastične posljedice ODLASKA MLADIH iz Potkozarja

Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške kaže da je neophodno stvoriti uslove i motivisati mlade da se školuju za tražena zanimanja, da imaju radno mjesto i da su zadovoljni zaradom. On je tokom nedavne posjete Natalije Trivić, ministra obrazovanja i kulture Republike Srpske označio prioritetnim školovanje kadrova za kojim postoji naglašena potreba privrede.

– U Tehničkoj školi uvedena su nova zanimanja CNC tehničar i tehničar informacionih tehnologija, a u Srednjoj stručnoj i tehničkoj školi će od naredne godine obrazovati tekstilne tehničare – kazao je Adžić.

On smatra da samo koordinisanim aktivnostima mnogih faktora na svim nivoima može da se zasustavi proces odlaska, gašenje škola a omladini pružiti prilika za rad i život u vlastitoj sredini.

Leutar.net UČIONICE PRETVARAJU U STARAČKE DOMOVE Drastične posljedice ODLASKA MLADIH iz Potkozarja

Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture RS izjavila je u Gradiški da ovo ministarstvo insistira na uspostavljanju dualnog obrazovanja i spajanja teorije i prakse u nastavi. To bi omogućilo veći stepen prilagođavanja potrebama privrede odnosno tržišta rada. Ona smatra da je u ovoj lokalnoj zajednici uspostavljen dobar model saradnje srednjih stručnih i tehničkih škola, gradske uprave i privrede.

– Zadatak je da stvorimo sve uslove za školovanje adekvatnih kadrova i da lokalna zajednica, u saradnji sa privrednicima, omogući zaposlenje – rekla je Trivićeva nakon razgovora sa Zoranom Adžićem, gradonačelnikom Gradiške o politici upisa u srednje škole, kao važnog faktora za ovu sredinu.

Patuljaste škole

U desetak sela gradiške opštine funkcionišu male škole sa minimalnim brojem učenika. U školi u Grbavcima su četiri školarca raspoređena u četiri razreda a neznatno veći broj je u Gornjoj i Srednja Jurkovici, Cimirotima i Jazovcu, gdje je škola obnovljena poslije pauze od dvije decenije.

– Bilo je u Grbavcima mnogo više učenika. Imali smo dva odjeljenja u punom sastavu a radili u dvije smjene. Sada se to osipanje zaustavilo na četvoro učenika  – kaže učiteljica Mirjana Gligorić.

Bivši radnici a sada stanari

Poslije zatvaranja škole u Miloševom Brdu u učionici stanuje bivša učiteljica, izbjeglica iz Bosanskog Grahova a u Trebovljanima, gdje je školsko zvono utihlo prije deceniju, stanuje bivši poslužitelj, izbjeglica iz Glamoča.

Izvor: Srpskainfo / Milan Pilipović

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.