Profesorica koja je zagrebačke sedmaše odvela na koncert Partibrejkersa

„Reforma prije reforme. Ima nade za ovu zemlju…“

Tako glase neki u nizu, svih odreda pozitivnih, komentara nakon što se društvenim mrežama proširila vijest da je profesorica sedmog razreda, kojem je razrednica, učenike jedne zagrebačke škole odvela na koncert Partibrejkersa u ‘Tvornicu kulture’. S razrednicom Anom Bajo i njnim učenicima razgovarali smo nekoliko dana nakon koncerta, piše Vedran Brkulj za tportal.

“Ko od vas zna šta je walkman?”, započeli smo konverzaciju sa učenicima 7B razreda OŠ “Grigor Vitez” u Zagrebu.

Tajac, međusobno pogledavanje i traženje pogledom nekog ko zna odgovor. Međutim – ništa. A onda, nakon desetak sekundi pauze, odgovor izvlači Luna Culjak: “Aha, znam, to je ono gdje se stavi kaseta pa se sluša muzika! Vidjela sam to u ‘Čuvarima galaksije’.”

Priznajem, našao sam se u slijepoj ulici, nisam imao pojma šta su to “Čuvari galaksije”, pa sam saznao da je riječ o filmu o timu superheroja snimljenom po Marvelovu stripu.

“A ko zna šta je Myspace?”, pitali smo dalje jer baš juče objavljena je vijest da je nekad popularan muzički servis nepovratno izgubio sve što je na njega bilo pohranjeno od 2003. do 2015. godine.

U razredu je opet nastao muk, da bi Marko Novak pomalo nesigurno i tiho rekao: “To je ona neka društvena mreža, ali ne znam točno za šta.”

Iako sa spomenutim pojmovima vezanim za muziku nisu na “ti”, pripadnici tzv. generacije Z iz gore spomenute škole znaju ko su Partibrejkersi, The Doors, The Beatles, The Rolling Stones, Azra, EKV, TBF…

Leutar.net Profesorica koja je zagrebačke sedmaše odvela na koncert Partibrejkersa
Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

A znaju zahvaljujući svojoj razrednici Ani Bajo, profesorici matematike koja dio časa razredne zajednice, nakon što obavi sve što propisuje program, koristi za “Muzičku abecedu”. Pomoću nje učenici se upoznaju s opštim mjestima muzičke pop-rock kulture.

Pa su tako u petom razredu prošli kroz domaći pop i rock, a u šestom su zašli u korijene rock’n’rolla od Beatlesa, preko Rolling Stonesa i Led Zeppelina, do Jimija Hendrixa. U sedmom se bave novotalasnom scenom, a dogodine ih čekaju rock i pop 80-ih i 90-ih.

“Nije cilj da djeca to slušaju. Cilj je da nauče nešto što je opšta kultura, da se upoznaju sa tim. A ako neko to kasnije bude slušao, to je samo dodatak”, kazala nam je Bajo.

Djeca, ističe, pokazuju interes i entuzijazam i ako koji slučajem na nekom času preskoče “Muzičku abecedu”, odmah pitaju zašto je nema i kada će je biti.

U praksi to izgleda tako da iz “šešira” izvuku jedan od bendova iz perioda koji obrađuju i onda ga učenik koji ga je izvukao treba predstaviti. Kako u učionici pored table imaju veliki pametni TV, odmah se pronalaze po tri pjesme o kojima se razgovara i na kraju se glasa o tome koja im je najbolja.

“Za većinu toga nikad ne bismo ni čuli da nam nije naše razrednice”, ushićeno kažu gotovo uglas.

A kako i ne bi jer prošle sedmice ona je njih desetak odvela u Tvornicu kulture, u kojoj su svirali Partibrejkersi.

“Baš tih dana obrađivali smo Partibrejkerse i palo mi je na pamet da bi bilo fora da ih odvedem. A onda sam u jednom trenutku pomislila – to je prekasno, u pitanju je večernji izlazak u klub, velika je odgovornost… S druge strane nisam imala mira i mislila sam da je moj posao to da djeca nauče nešto, da se obrazuju, a kad ih već upućujem u to, najbolje je da vide kako to izgleda na terenu. I tako sam odlučila pomalo suludu ideju provesti u djelo.

Roditelji su dali pristanak, kontaktirala sam s Tvornicom kulture u nadi da ćemo dobiti nekakav popust za grupnu ulaznicu, a onda me nazvao organizator Sanjin Đukić iz LAA agencije i rekao da ćemo biti njihovi gosti, odnosno da možemo besplatno na koncert”, pojasnila je Bajo.

Sve je nakon toga glatko išlo, organizovano je i da se klinci doveze i odveze u nekoliko auta, a na ulazu su ih dočekali redari.

“Cijelo vrijeme su se brinuli o nama i pitali je li sve u redu. Stvarno je sve bilo vrhunski. Imam samo riječi hvale za sve”, istaknula je Bajo, dodajući kako je dan prije koncerta bila nervozna kao da ona razbija led večernjim izlaskom.

Leutar.net Profesorica koja je zagrebačke sedmaše odvela na koncert Partibrejkersa
Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

A kako je bilo, najbolje svjedoče djeca, za dio kojih je to bio prvi odlazak na neki koncert.

“Koncert je malo kasnio, pa smo malo gledali i Pankrte, koji su svirali prije Partibrejkersa. Kad su oni izašli na pozornicu, nastala je ludnica. Svi su se počeli derati i pljeskati. Imaju neku strašnu energiju. Iako nismo znali većinu pjesama, osim njih nekoliko koje smo čuli na času, kad smo uhvatili refrene – pjevali smo i mi sve. Super smo se zabavili”, gotovo u hipu i očito još pod utiskom prepričao je Mak Trebovc, učenik kojeg je nekoliko dana ranije i zapalo to da na času predstavi beogradski bend.

Profesorica dodaje da se ljudi nisu mogli načuditi kad su djeca počela ulaziti u Tvornicu, ali čim su saznali o čemu je riječ, s odobravanjem su ih pozdravili, da bi s prvim taktovima snimali njih, a ne bend na pozornici.

Profesorica Bajo u školi je 11 godina. S kolegicom Antonijom Radoš zaslužna je za formiranje školskog benda The Seven, koji je prošle godine nastupao u KD-u Lisinski. O nastajanju benda učenici su na inicijativu profesorica snimali film, nagrađen na malom DOKUArtu u Bjelovaru, a prije toga dobio je drugu nagradu žirija na 56. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece na Braču.

Pitamo djecu šta inače slušaju i stižu odgovori od Dubioze kolektiva, preko Bajage, pa do Psihomodo popa… Neko dobacuje i Halida Bešlića.

“Reforma prije reforme”, “Jedan razred manje na cajkama”, tek su neki u nizu komentara na profesoričin post na Facebooku, koji je podijelio i bend, ali i roditelji koji su podržali tu ideju.

Leutar.net Profesorica koja je zagrebačke sedmaše odvela na koncert Partibrejkersa
Foto: Facebook

U 22 godine, otkada je potpisnik ovih redova prvi put s pola Zagreba, silom prilika, jer bendovi iz Srbije u r a t n o m i p o r a t n o m vremenu nisu bili poželjni u Hrvatskoj, gledao Partibrejkerse u slovenskoj Dobovi, došli smo do toga da djeca uče nešto o njima u školi i, štaviše, da ih vode na koncert.

“Tražim čoveka među ljudima, tražim mudre među ludima”, pjevaju Partibrejkersi, a mi dodajemo – ima ih.

Izvor: Vedran Brkulj / tportal.hr

Foto: Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Preuzeto sa: LOLA

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.