Anoniumusi prijete osvetom: Oslobodite Asanža ili ćete platiti

Vole ga u cijelom svijetu, posebno oni koji su dovoljno pametni da vide kroz propagandu koja opravdava vanjsku politiku SAD-a i njihovih saveznika, navodi se u saopštenju.

Hakeri Anonimusa su zaprijetili osvetom britanskom establišmentu za hapšenje osnivača Vikiliksa, Džulijana Asanža.

„Oslobodite Asanža ili ćete platiti“, navodi se u saopštenju objavljenom na portalu Anonews.

U saopštenju se navodi da je osnivač Vikiliksa svake godine od 2010. predlagan za Nobelovu nagradu za mir, dok su o njegovom slučaju pisali svi svjetski mediji.

„Vole ga u cijelom svijetu, posebno oni koji su dovoljno pametni da vide kroz propagandu koja opravdava vanjsku politiku SAD-a i njihovih saveznika“, navodi se u saopštenju.

Osnivač Vikiliksa je 2010. godine u Švedskoj bio optužen za s e k s u a l n e prestupe, koje je on negirao. Švedski sud je raspisao međunarodnu p o t j e r n i c u za njim, nakon čega je Asanž bio u h a p š e n u Londonu, ali je ubrzo bio pušten uz kauciju.

Slučaj protiv njega u Švedskoj zatvoren je 2017. godine, ali je nakon vijesti o happšenju Asanža švedsko tužilaštvo saopštilo da razmatra mogućnost obnavljanja istrage. Asanž i njegove pristalice su strrahovali da će ga Švedska deportovati u SAD, gdje bi mogao da bude osuđen na 35 godina zattvora ili na s m r t n u kaznu zbog objavljivanja tajnih dokumenata State Department​ SAD-a.

Osnivač WikiLeaks​a negira sve optužnice i tvrdi da su one politički motivisane.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Anti-SPAM Test *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.