Izbori u Ukrajini: Šta se tačno dogodilo

Glumac koji je na televiziji igrao ulogu predsjednika sada je sve bliži toj ulozi u stvarnosti.

Prije tri i po godine televizijska serija „Sluga naroda“ Volodimira Zelenskog počela je sa emitovanjem. Za zemlju kojom dominiraju novac i moćni oligarsi to je bila vrsta razonode. 

Profesor – koga igra Zelenski – slučajno je postao predsjednik nakon eksplozivnog govora o ukrajinskoj politici na društvenim mrežama. 

Sada, nakon pobjede u prvom krugu, Zelenski je na korak od toga da to postane stvarnost. 

Da li život imitira umjetnost? Ili smo svjedoci sofisticiranije, izborne krađe u 21. vijeku?

Leutar.net Izbori u Ukrajini: Šta se tačno dogodilo

Neobična kampanja

Kampanja Zelenskog je bila drugačija i prkosila je sterotipima. Nije bilo uobičajenih skupova ili političkih govora, i mnogo veselih video klipova na društvenim mrežama. 

41-ogodišnjak je svoje neznanje predstavio kao vrlinu i otvoreno priznao da nema jake političke stavove. „Nema obećanja, nema razočaranja“ – jedna je od njegovih izjava koju treba pomenuti. 

Krajem januara proveo sam dan sa Zelenskim nakon što se kandidovao na predsjedničkim izborima. 

On je glumac, tako da sve može da bude lažno, ali moj utisak je bio da je on, kao i na televiziji, jedan simpatičan i smiješan mladić. 

Nakon što me je sproveo po svojoj veoma uspješnoj produkcijskoj kući Kvartal 95, Zelenski mi je šaljivo pričao kako voli humor iz serije Monti Pajton, da bi kasnije kukao kako njegova publika više pripada tzv. „Beni Hil“ humoru. 

Bili smo tu kada su mu kolege uz šampanjac čestitale 41. rođendan. Neki su bili u suzama, tvrdeći da podržavaju njegovu kandidaturu za predsjednika, ali da su tužni jer će ih možda napustiti.

Onda smo otišli u kantinu kako bi uradili intervju tokom kojeg se pokazalo da su politički stavovi Zelenskog još uvijek u nastajanju. 

Rekao mi je da vjeruje da ljudi žele „nešto novo, da žele da dobiju osobu sa ljudskim likom“. 

Bilo je nejasnih uvjeravanja da treba „zaustaviti pucnjavu“ u istočnoj Ukrajini, a još su zamršenije bile ideje kako to treba uraditi. 

Emigracija u Ukrajini je sljedeća velika tema, rekao mi je, ali nije iznio nijednu ideju kako zaustaviti odliv mozgova.

Leutar.net Izbori u Ukrajini: Šta se tačno dogodilo

Sumnjive veze

Stvari nisu postale bolje kada smo došli do Ahilove pete Zelenskog, njegovih poslovnih veza sa kontroverznim biznismenom Igorom Kolomoskim. 

Veze su očigledne. Svi humoristički televizijski programi su na najpopularanijoj ukrajinskoj televiziji 1+1. 

Kolomoski je vlasnik 1+1 televizije, ali on mora njome da upravlja sa daljine, jer je u izgnanstvu, pošto u Ukrajini postoje brojne istrage o njegovom poslovanju. 

Kada sam razgovarao sa Kolomoskim u Izraelu, on se nije trudio da minimalizuje svoju ulogu u usponu komičara, rekao je da želi da postoje „milioni Zelenskih“. 

I nije bilo sumnje da je 1+1 dala punu podršku komičaru. Četiri dana prije glasanja premijerno je prikazana posljednja epizoda serije „Sluga narodu“, a noć pred izbore je bila posvećena Zelenskom. 

Pitanje je šta bi onda predsjednik Zelenski dao za uzvrat. Kada smo razgovarali, komičar je insistirao na tome da on nije „lutka“ Kolomskog i da ako sudovi utvrde njegovu odgovornost on neće biti zaštićen. Ali zabrinutost ostaje. 

U posljednjih nekoliko nedelja, nakon nekih katastrofalnih ispada na sastancima sa diplomatama iza zatvorenih vrata, on je doveo kredibilnog savjetnika koji treba da pokuša da ubijede ljude da će Zelenski iako se čini neupadljivim, biti okružen pametnim ljudima i dobiti najbolje savjete. 

Za sada Zelenski mora da se usredsrijedi na drugi krug koji se održava za tri nedelje. Njegov protivnik Petro Porošenko ima uspostavljenu mrežu na terenu i podršku administratora širom zemlje. Pobjeda komičara nikako nije izvjesna.

Buka

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.