BUDE IH I PO 20 Trebinjci muče muku sa DIVLJIM KONJIMA koji im unišavaju usjeve

Divlji konji u selima u okolini Trebinja prave sve veću štetu mještanima zbog čega im, ne preostaje ništa drugo nego da prestanu da se bave poljoprivredom ukoliko se problem ne riješi.

Prema tvrdnjama mještana, u krdu bude između 10 i 20 konja, a na području sela rejona Podbrđe, Trebinjska šuma, Gomiljani i Volujac i više od 70.

Trebinjcu Risti Prtilu konji zadaju glavobolju već godinu i po dana, a u proteklom periodu uništili su mu zasade kupusa i pšenice, a boji se da će, nakon što posadi papriku i paradajz, ostati i bez tog povrća jer je divljih konja sve više i svaku noć su u Gomiljanskom polju.

– Nisu meni i mojim komšijama u Gomiljanima uništeni dunum-dva, već hektari usjeva. Svake godine, dovljih konja je sve više. Unište nam sve što posadimo – rekao je Prtilo, koji obrađuje oko 40 dunuma.

Prema njegovim riječima, u više navrata su razgovarali sa nadležnim iz Gradske uprave Trebinje, koji su im obećali da će pomoći u rješavanju ovog problema, ali da se, za sada, to ne primijeti na terenu.

– Veliki novac ulažem u poljoprivredu, od koje živi moja sedmočlana porodica. Pokušali smo da ogradimo njive bodljikavom žicom i stubovima, ali narednu noć konji to obore – tvrdi Prtilo.

Leutar.net BUDE IH I PO 20 Trebinjci muče muku sa DIVLJIM KONJIMA koji im unišavaju usjeve

Foto: Srna

Divljim konjima se ne može prići na više od 200 metara jer se prepadnu i počnu da bježe.

– Juče sam bio u polju, nema se šta vidjeti. Samo tragovi konjskih kopita, jedan do drugog – navodi Prtilo.

Divlji konji prave materijalnu štetu i uništavaju poljoprivredne usjeve na području više od 10 trebinjskih sela, među kojima i stanovnicima sela Žulja u Podbrđu.Mještanin Luka Sparavalo kaže da su mu konji napravili štetu na njivama, a da nije rijedak slučaj da dođu do samih kuća.

On navodi da divlji konji dolaze noću, naprave štetu i pobjegnu u zoru.

– Tako svaku noć. Tjerao sam ih nekoliko puta preko rijeke Trebišnjice, ali ništa, narednog dana se ponovo vrate. Čak i sad kad je kanal pun vode oni prelaze bez problema. Vidio sam i jedno malo ždrijebe, za koje je očigledno da se tek okotilo i ono prelazi rijeku – kaže Sparavalo.

Prema njegovim riječima, prvi konji pojavili su se početkom devedesetih godina prošlog vijeka, kada su ih mještani iz okolnih sela ostavljali jer su, usljed ratnih dejstava, morali da napuštaju svoja ognjišta.

– Vidio sam u više navrata dvije grupe konja. U jednoj ih ima šest, a u drugoj deset. Pričali su mi ljudi da su gledali grupe i od 15-20 konja. Više su mi toliko dojadili da sam zvao svako domaćinstvo u selima od Dražin Dola do Poljica da ih pitam jesu li konji njihovi. Svi su mi rekli da nemaju konje – priča Sparavalo.

Sparavalo kaže da mu ne pomažu ni žitarice i so, kojima pokušava da namami konje.

– U selu Staro Slano ih na taj način stalno vabe u štale i torove, ali bezuspješno –  rekao je Sparavalo.

Dešava se i da divlji konji istrče na magistralni put Trebinje-Ljubinje, čime ugrožavaju saobraćaj.

Nadležni navode da pokušavaju da riješe problem i da su svakodnevno na terenu, ali da, za sada, nema konkretnih rezultata.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.