U Japanu obavezno spavanje na poslu

Poznato je da se u japanskoj poslovnoj kulturi toleriše radnik koji zadrijema na poslu. To je znak poslodavcu da radnik puno radi, pa je umoran.

Sada su japanski poslodavci odlučili da spavanje na radnom mjestu postaje dio radnih obveza svakog radnika. Ne misli se tu da će on dobiti nekoliko minuta za sklopiti oči ispred svog kompjutera, već će na raspolaganje dobiti sobu za spavanje.

Odlučili su to nakon što je novo istraživanje pokazalo da pospanost radnika, koja onda utiče na radnu efikasnost, japanske kompanije godišnje košta 138 milijardi dolara.

Prijedlog je poslodavaca i japanskog Ministarstva zdravstva da radnici dobiju barem pola sata za spavanje u ranom poslijepodnevu. Nextbeat, japanska IT firma odmah je prihvatila taj trend te za svoje radnike i uspostavila dvije, kako kažu, “strateške spavaće sobe”.

Sobe su opremljena uređajima za blokiranje buke, krevetima i sofama na kojima se radnici mogu ispružiti, a mobilni telefoni, tableti i laptopi tu su najstrože zabranjeni.

„Spavanje može poboljšati radnu efikasnost na isti način kao i pravilna dijeta i vježbanje“, objasnio je Emiko Simikawa, član upravnog odbora Nexbeata. Firma za planiranje vjenčanja, Crazy, svojim radnicima, odspavaju li barem šest sati noću, nudi bodove koje mogu iskoristiti u menzi firme.

Koristeći aplikaciju za praćenje sna, radnici godišnje mogu skupiti bodova u vrijednosti 580 dolara. Iako ostatku svijeta to izgleda neobično, Japanci za taj potez itekako imaju opravdanje.

Prema najnovijem ispitivanju provedenom između 28 zemalja svijeta, Japanci spavaju najkraće, u prosjeku tek 6 sati i 35 minuta. To je čak sat vremena manje od Finaca, Kanađana, Belgijanaca i Francuza.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.